La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el pollastre a l'ast i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una amanida Mariano amb pulled pollastre, un entrepà que treu el singlot i unes croquetes cremoses.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb pollastre a l'ast
1. Amanida Mariano
Ingredients:
- 400 g de pollastre a l’ast
- 200 g de barreja d’enciam
- Dues llesques grans de pa
- Unes branques de farigola fresca
- Una culleradeta d’orenga
- 100 g de formatge Maó
- 20 g de pipes de carabassa
- Oli d’oliva
- Sal
Per a la salsa:
- 1 ou
- 200 ml d’oli
- Un raig de suc de llimona
- 6 anxoves
- L’oli de les anxoves
- 50 g de formatge parmesà ratllat
- 20 g de mostassa
Tallem el pa a daus. En una paella amb un dit d’oli, a foc mitjà, fregim els daus de pa. Quan estiguin ben daurats hi posem la farigola fresca i l’orenga. Barregem bé. Fem la salsa. En el vas de la batedora hi posem l’oli, l’oli de les anxoves, el suc de llimona, l’ou i la mostassa. Batem fins a emulsionar. Hi afegim les anxoves, el formatge parmesà i triturem. Esmicolem el pollastre i l’amanim amb la salsa. A la base del plat hi posem una cullerada de maionesa, a sobre hi posem el pollastre ben amanit. Acabem amb l’enciam, els crostons de pa, el formatge de Maó a làmines i unes pipes de carabassa.
2. L'entrepà que treu el singlot
Ingredients:
- Una coca de pa o un pa molt bo
- 4 ous
- 150 g de maionesa
- 50 g de salsa de soja
- 50 g de barreja d’enciams
- 2 tomàquets
- 300 g de pollastre a l’ast
- 20 g de ceba deshidratada
- 25 g de mantega
- Oli d’oliva
- Sal

Tallem el pa i el daurem a una paella amb la mantega. Barregem la maionesa amb la soja. Untem el pa amb la maionesa. Posem làmines de tomàquet, l’enciam, el pollastre esmicolat, la ceba deshidratada i acabem amb l’ou cuit a la planxa amb una mica de sal. Tapem amb l’altra part del pa.
3. Croquetes cremoses
Ingredients:
- 200 g de pollastre a l’ast
- 100 g de pernil serrà
- 150 g de salsa del pollastre
- 100 g de mantega
- 1,5 l de llet
- 150 g de farina
- Sal
Per a l’arrebossat:
- 100 g de farina
- 3 ous
- 200 g de pa ratllat

Piquem el pernil amb ganivet i triturem la carn del pollastre. A la cassola posem la mantega. Quan estigui fosa hi posem la farina. Coem un parell de minuts a foc baix fins que la farina sigui ben cuita. Hi posem el pernil picat i el pollastre. Salem. Ara hi anem posant la llet calenta, a cullerots i sense deixar de remenar. Coem a foc lent durant un mínim de 10 minuts i sempre, sense deixar de remenar. Just al final hi posem la salsa del pollastre a l’ast i una cullerada de concentrat de carn. Passem a un recipient, tapem amb paper de forn i guardem a la nevera fins a l’endemà. Ja som l’endemà. Amb una cullera posem bocins a una safata amb farina. Fem la forma de croqueta i ho passem per ou batut. Després arrebossem amb pa ratllat. Repetim l’operació, de manera que fem dues capes d’arrebossat. Fregim en abundant oli calent. És molt probable que s’obrin lleugerament o s’escapi una mica de farcit. Posem sobre paper absorbent i a menjar!