Les espècies són un aliat imprescindible a la cuina i un factor determinant perquè un plat passi de ser bo a ser exquisit. Sovint no se'ls dona la importància que tenen perquè les concebem com un afegit sense importància, però realment són les encarregades de marcar la diferència a l'hora de potenciar el sabor d'un plat. Avui et portem les 15 espècies imprescindibles a la cuina que hauries de tenir al rebost.

15 espècies que has de tenir al rebost

Pebre

Segurament és el condiment més conegut després de la sal i molt habitual a les cuines de casa nostra. Estem acostumats a fer servir el pebre negre molt en receptes de diferent tipus, però el món del pebre és molt més ampli. A més del negre, n'hi ha de blanc, de vermell, de verd, de rosa... i un seguit de varietats infinita que permeten jugar amb els sabors de mil maneres.

Mostassa

La més coneguda és la de Dijon, però la mostassa és un condiment que es pot fer servir de diverses maneres. Tot i que el més habitual és consumir-la en mescles industrials i afegir-la a frànkfurts o hamburgueses, és un condiment que casa molt bé en guisats o altres receptes de carn més elaborades si s'afegeix directament en forma de llavor

Cardamom

El cardamom és una espècia molt valorada i que s'utilitza sobretot en dolços i postres, tot i que també s'utilitza per a fer-ne infusions. S'utilitza en quantitats petites perquè és molt potent i la varietat verda és la més preuada, tot i que també n'hi ha de blanc, menys potent però igual de bo.

Nou moscada

Es tracta d'una espècia lleugerament picant i amb un punt dolç que s'utilitza tant per guisats i plats de carn com per condimentar algunes postres. Tot i no ser tan coneguda com el pebre, és força comú trobar-ne en receptes tradicionals a casa nostra.

Curri

Aquí hem fet una mica de trampa. Tot i que tothom n'ha sentit a parlar alguna vegada, el curri no és una espècia com a tal sinó que és una barreja de cúrcuma, coriandre, pebre o clau entre d'altres. És un conjunt d'espècies amb un sabor molt característic i que s'utilitza sobretot en plats de la gastronomia índia. 

Cúrcuma

Pareu compte si feu servir la cúrcuma a la cuina, no perquè sigui molt picant o amb molt de sabor, sinó perquè és un colorant molt potent. És un dels ingredients principals del curri i té una tonalitat taronja molt característica. És una de les espècies més importants a l'Índia, de fet ho és tant que fins i tot la bandera del país té el color taronja de l'espècia.

Anís estrellat

L'anís estrellat és l'espècia amb la forma més característica de totes. Com el seu nom indica, es tracta d'una espècia en forma d'estrella que conté unes llavors molt fragants. S'utilitza per donar aroma i sabor dolç als plats i a més té propietats digestives.

Anís estrellat
Anís estrellat

All

L'all, un clàssic de clàssics de la nostra cuina. Un ingredient que tot i no ser un polsim ni una petita llavor aromàtica, la solem utilitzar igual que una espècia. Serveix per donar sabor als sofregits, als guisats i fins i tot en saltejats. Aporta un punt de picant i té l'avantatge de poder-se fer servir de diferents maneres (ratllat, fregit, triturat, escaldat...)

Canyella

Una altra vella coneguda és la canyella, una espècia en forma de branca que es fa servir sobretot en pastisseria. Se sol utilitzar en infusions amb llet o com a condiment en cremes i pastissos, però també es fa servir en guisats o altres plats salats per potenciar determinats sabors.

Gingebre

El gingebre és una arrel molt versàtil que a casa nostra es fa servir tant en guisats de carn i peix com en sopes i cremes de verdures. Una manera molt pràctica de fer-lo servir és mantenir-lo congelat i afegir-lo ratllat quan el necessitem. Si el congelem ens serà més fàcil ratllar-lo i després s'integrarà millor amb la resta d'ingredients del plat. 

Nyora

La nyora és un dels ingredients principals del romesco. Es tracta d'un petit pebrot que es cull quan és madur i es deixa assecar per deshidratar-lo. A la cuina es pot fer servir directament deshidratada, sovint quan s'utilitza per aromatitzar algun plat, però també es pot deixar en remull per recuperar-ne la textura i el sabor de quan és madura.

Safrà

L'or vermell, una espècie tant preuada com cara. Es fa servir sobretot en plats d'arròs, tot i que també es pot afegir en receptes de carn. S'ha de parar compte amb no cuinar-lo de més per evitar que perdi les seves propietats, ja que es tracta d'una espècia que prové d'una flor i, per tant, si es cou massa perd aroma i sabor.

Safrà
Safrà

Comí

S'utilitza sobretot per condimentar embotits, però el comí és una espècia que en altres regions del món, sobretot a l'Àfrica i a l'Àsia, es fa servir en receptes de carn de caça o en preparacions amb hortalisses i arròs.

Bitxo

Un petit diable que pica bastant i amb el que, si no aneu amb compte, us podeu passar de rosca. De bitxo n'hi ha de molts tipus, però tots serveixen per aportar picant als plats, en més o menys mesura en funció de la varietat. És un condiment molt utilitzat en la gastronomia mexicana.

Clau

El clau és el totterreny definitiu a la cuina, però cal parar compte amb les quantitats perquè té un sabor i un aroma molt potents. S'utilitza tant en plats dolços com salats i fins i tot es fa servir per elaborar alguns tipus de cosmètics i altres productes sanitaris en l'àmbit dels dentistes.