El codony és una fruita aromàtica típica de la tardor. Ara mateix es troba en el seu millor moment, per això et recomanem que l'introdueixis en la teva dieta diària i en les receptes que elaboris a casa. Amagat sota una pell de vellut, el codony és deliciós i aporta una infinitat d'aromes als nostres plats i elaboracions més creatives. És una fruita amb un baix contingut en sucres, tot i que pensem el contrari. Això és fruit de la manera en què la consumim, habitualment amb molt de sucre. Té múltiples propietats molt beneficioses per al nostre organisme i salut: ajuda a calmar els trastorns gàstrics, contribueix a reduir el nivell de colesterol, és diürètic i redueix la hipertensió. Normalment, no trobem aquest fruit en les receptes que cuinem o dels restaurants, tot i que té molts avantatges i com a complement aporta un gust diferent i exquisit a la resta d'aliments. Voleu saber en quins plats queda millor aquesta fruita? Nosaltres us portem 5 receptes amb codony exquisides amb què sorprendreu a tothom. 

💥 Codonyat, la recepta

 

1. Amanida de magrana, codony i formatge de cabra

🕧 15 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • Enciam variat o canonges
  • 200 g de codony
  • 200 g de formatge de cabra
  • 2 granades
  • 10 g de pinyons torrats
  • Oli d'oliva verge extra i sal
  • Per la vinagreta: oli d'oliva, vinagre, sal i pebre

Recepta per fer Amanida de magrana, codony i formatge de cabra

  1. Primer preparem la vinagreta. Agafem tots els ingredients (oli d'oliva, vinagre, sal i pebre) i els barregem en un bol. Guardem.
  2. Tallem a dauets el formatge de cabra i el codony. Reservem.
  3. Muntem el plat. Agafem l'enciam variat o els canonges i fem una base.
  4. A sobre afegim els grans de granada, el formatge de cabra i el codony. En aquest ordre.
  5. Posem els pinyons torrats a mode decoratiu pel plat.
  6. Afegim la vinagreta per sobre. Ràpid, fàcil i molt sa!
Amanida de magrana, codony i formatge de cabra / Foto: E. Clemente
Amanida de magrana, codony i formatge de cabra / Foto: E. Clemente

2. Entrepà cruixent amb mozzarella i codony

🕧 15 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • Torrades de pa
  • 60 g de mozzarella fresca
  • Codony tallat a làmines finet
  • Mantega
  • Orenga
  • Oli d'oliva verge extra i sal
  • Opcional: salsa barbacoa

Recepta per fer Entrepà cruixent amb mozzarella i codony

  1. Farem servir una paella per torrar el pa. Untarem la paella amb una mica de mantega i quan s'estigui desfent posem les torrades. Les fem per totes dues bandes.
  2. Mentre el pa es torra, tallem la mozzarella fresca a làmines. Fem el mateix amb el codony.
  3. Ja podem muntar les torrades. Agafem el pa i el col·loquem en un plat i a sobre posem la mozzarella i el codony. Aquest pas l'hem de fer al moment de treure el pa perquè així la mozzarella es fon. Queda boníssima!
  4. Posem un polsim d'orenga per sobre, i un raig d'oli d'oliva i sal.
  5. Opcionalment, pots tallar l'entrepà a tires i sucar-lo en salsa barbacoa. Espectacular!
Entrepà cruixent amb mozzarella i codony / Foto: Unsplash
Entrepà cruixent amb mozzarella i codony / Foto: Unsplash

3. Empanades de formatge de cabra i codony

🕧 30 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • Oblees per empanades
  • 1 rul·lo de formatge de cabra
  • 1 ou
  • 150 g de codony

Recepta per fer Empanades de formatge de cabra i codony

  1. Escalfem el forn 15 minuts a 180 °C.
  2. Tallem el rul·lo de formatge de cabra amb forma de cilindre d'1 cm de gruix.
  3. Tallem el codony finet i en forma de cilindre.
  4. Col·loquem les oblees en una safata amb paper de forn i les muntem: posem el formatge de cabra a sobre i al mig, i seguidament el codony.
  5. Cobrim cada empanada amb una altra oblea i segellem perquè no s'obrin amb l'ajuda d'una forquilla.
  6. Batem un ou i untem les empanades per sobre.
  7. Fornegem les empanades durant 15 minuts fins que tinguin un color daurat a 150 °C, vigilant que no es cremin. Agradaran a tothom!
Empanades de formatge de cabra i codony / Foto: Unsplash
Empanades de formatge de cabra i codony / Foto: Unsplash

🍴 Allioli de codony

 

4. Bacallà amb patates i salsa de codony

🕧 45 minuts / 🍴 Mig

Ingredients

  • Codony
  • 4 lloms de bacallà dessalats i nets
  • 6 patates
  • All
  • Oli d'oliva verge extra, pebre i sal
  • Farigola

Recepta per fer Bacallà amb patates i salsa de codony

  1. Escalfem el forn 15 minuts a 180 °C.
  2. Pelem les patates i les tallem a rodanxes fines. Guardem.
  3. Assaonem els 4 lloms de bacallà amb un raig d'oli d'oliva, pebre, sal i farigola. Els col·loquem en una safata amb paper de forn. Posem també les patates i les assaonem igual que el peix.
  4. Cuinem el bacallà i les patates al forn 20 minuts a 160 °C. 
  5. Tallem el codony a dauets i el posem en un bol amb l'all, oli d'oliva, sal i pebre. Triturem fins a aconseguir una salsa.
  6. Traiem el peix i les patates del forn i emplatem. Tirem un raig de salsa de codony per sobre i... a gaudir!
Bacallà amb patates i salsa de codony / Foto: Pexels
Bacallà amb patates i salsa de codony / Foto: Pexels

5. Cistella de tomàquet, pernil i codony

🕧 15 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • 6 tomàquets madurs grans
  • 200 g de pernil ibèric
  • 200 g de codony laminat
  • Brots de canonges
  • Oli d'oliva verge extra, vinagre i sal
  • Opcional: salsa pesto

Recepta per fer Cistella de tomàquet, pernil i codony

  1. Rentem els tomàquets, els tallem per la meitat i els buidem. Els assaonem amb oli i sal i reservem.
  2. Tallem el pernil i el codony a tires molt fines. Reservem.
  3. Emplatem els tomàquets i els omplim: posem el codony, el pernil i brots de canonges per sobre.
  4. Assaonem amb un bon raig d'oli d'oliva, vinagre i sal. 
  5. També podem assaonar els tomàquets amb salsa pesto, però és opcional. Boníssims!

Si després de preparar aquestes 5 receptes exquisides amb codony teniu ganes de descobrir altres plats boníssims per cuinar-los a casa, en l'apartat Recomanacions de La Gourmeteria en trobareu de molt variats i fàcils de preparar: 5 receptes amb castanyes fàcils i sanes, 5 receptes amb carbassó que no et pots perdre... i moltes més. Mira quins aliments tens a casa o quin plat et ve més de gust provar i continua cuinant!