L'allioli de codony, al costat del codonyat, és un producte del codony derivat de les tècniques d'aprofitament i optimització dels recursos de les muntanyes pirinenques. Es prepara afegint a l'emulsió habitual d'all i oli uns trossos de codony madur, bullit, pelat i sense pinyols. També s'hi acostuma a afegir altres ingredients que el fan un aliment molt complet, com ara ous, poma, pa,... Es tracta d'un producte molt nutritiu i calòric, de gust dolcenc i lleugerament picant, i amb més capacitat de conservació que l'allioli normal. Es converteix en un producte de rebost, molt adequat per tota mena de plats, tant d'acompanyament per a carns i peixos com de farciment damunt d'una llesca de pa.

 

Ingredients

1 codony

1 gra d'all  

150 ml d'oli d'oliva  

aigua  

sal

  

Variants:  

- El codony es pot escalivar en comptes de bullir

- S'hi pot afegir poma, cuita o crua.  

- S'hi pot afegir pera d'hivern  

- S'hi pot afegir tomàquet escalivat

- S'hi pot afegir una molla de pa sucada amb vinagre o amb vi moscatell

Preparació
1.
allioli codony pas1

Per l'allioli farem servir un únic codony, tot i que a les imatges veurem la cocció d'un nombre superior.

2.
allioli codony pas2

Un cop ben rentat, partirem el codony per la meitat.

3.

Jo prefereixo coure'l directament i pelar-lo un cop cuit i fred, que resulta més fàcil.

4.
5.
allioli codony pas6

Notareu que el conjunt de seguida canvia cap a un color més vermellós.

6.
allioli codony pas7

Mentre es cou el codony, prepararem la resta d'ingredients.

7.
allioli codony pas8

Ja han passat els 20 minuts i comprovem que la carn és ben tova.

8.
allioli codony pas10

Reservarem el nostre codony i el deixarem refredar completament a temperatura ambient.

9.
allioli codony pas11

Un cop fred, serà molt fàcil pelar-lo.

10.
allioli codony pas12

I un cop pelat....

11.
allioli codony pas13

li traurem tota la carn. Només ens interessa la polpa. Amb la pell i els cors sobrant hi ha qui fa gelea. Reservem la polpa.

12.
allioli codony pas14

Ara pesem els 150ml d'oli d'oliva.

13.
allioli codony pas15

Pelem un gra d'all i...

14.
allioli codony pas16

el piquem en un morter amb una mica de sal fins que quedi ben fi, que faci pasta.

15.
allioli codony pas17

Afegirem el codony trinxat i...

16.
allioli codony pas18

ho treballarem una estona amb la mà de morter.

 

17.
allioli codony pas19

Ha de quedar ben integrat i desfet.

18.
allioli codony pas20

A partir d'aquí, anirem tirant l'oli a poc a poc.

19.
allioli codony pas21

I com qualsevol altre allioli, ho anirem lligant fins a consumir tot l'oli.

20.
allioli codony pas22

I ja el tenim fet.

21.
allioli codony pas23

A que té una textura molt similar a l'allioli fet amb rovell d'ou?

22.
allioli codony pas24

La diferència és que aquí no hi ha ou i, per tant, es conservarà força temps.

 

 

23.
allioli codony pas25

El voleu tastar?

24.
allioli codony pas26

Per conservar-ho durant molt de temps, podeu posar-ho en pots i escalfar-los al bany maria.

25.
allioli codony pas27

I ara, és qüestió de trobar l'oportunitat de gaudir-lo, com en aquesta botifarra amb bolets.

 

26.
allioli codony pas28

Ummmm.

27.
allioli codony pas29

Personalment, penso que no hi ha res millor que l'allioli amb rovell d'ou, el de tota la vida, però aquesta alternativa funciona molt bé. Millor del que m'esperava, de fet.

 

28.

Bon profit!