Qui no té ganes de castanyes a finals d'octubre o principis de novembre? És un aliment que, més enllà de totes les propietats positives, és ideal per degustar per aquestes dates. I no només soles, sinó que poden obrir un ventall molt ampli de receptes amb molts condiments sorprenents. Des de cremes, fins a salses, pollastres i un llarg etcètera. A continuació trobaràs 5 recomanacions de receptes diferents per fer aquests dies a casa vostra i aprofitar totes les possibilitats que ofereix la castanya. És inevitable que t'hagi vingut aquest capritx culinari.

5 receptes amb castanyes fàcils i saludables

Amb la Castanyada 2023 i la festa de Tots Sants, és d'allò més normal trobar els carrers de les nostres ciutats plens de parades de castanyes, moniatos i panellets. Però no només els carrers, també la cuina de casa nostra es vesteix amb els colors de la tardor fruit de les receptes i els plats que preparem aquests dies amb els productes de temporada, on la castanya és l'estrella. I és que és un aliment típic de la tardor que agrada a grans i petits, i que, com que no té gairebé greixos ni calories, esdevé el millor acompanyant per als nostres plats: cremes, salses, carns, postres... I no podem oblidar que és també la protagonista d'una de les cançons per excel·lència d'aquesta època:

"Quan ve el temps de collir castanyes
La castanyera, la castanyera,
Ven castanyes de la muntanya
A la plaça de la ciutat"

🌰 Castanyes a Barcelona 2023: mapa amb totes les parades
 

1
Castanyes caramel·litzades
5 receptes amb castanyes fàcils i sanes: caramel·litzades, pastís, crema...

🕕 30 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • 150 g de castanyes pelades
  • 150 g de mel
  • 100 g de sucre
  • 150 ml d’aigua
  • ½ branca de canyella
  • Oli d’oliva verge extra

Recepta per fer castanyes caramel·litzades

  1. Fem un tall a les castanyes i les deixem en remull durant 10 minuts.
  2. Passa't aquest temps, i deixant-les en el mateix recipient, les coem al microones a potència màxima durant 10 minuts, ben cobertes d'aigua.
  3. Un cop refredades, les pelem. A continuació, les bullim a foc suau en una cassola amb la mel, la canyella i el sucre durant 2 minuts.
  4. Deixem refredar i tornem a bullir dos minuts més. Això mateix ho haurem de fer dues vegades.
  5. Un cop acabat el temps, les deixem refredar, les eixuguem amb un drap suaument i les fregim en una paella amb oli fins que quedin daurades. Espectaculars!
2
Crema de castanyes
5 receptes amb castanyes fàcils i sanes: caramel·litzades, pastís, crema...

🕛 120 minuts / 🍴 Mig

Ingredients

  • 1 kg de castanyes pelades
  • 1 l de brou de pollastre
  • 1/4 l de nata líquida
  • Sal
  • Anís
  • Oli d’oliva verge extra

Recepta per fer crema de castanyes

  1. Reservem entre 3-5 castanyes per poder fer la guarnició. 
  2. Posem les castanyes en una cassola amb el brou de pollastre i uns quants grans d'anís, i deixem que es coguin sense pressa, a poc a poc, durant dues hores.
  3. Un cop passades les dues hores, afegim la nata líquida i deixem bullir durant un parell de minuts perquè s'integrin els diferents sabors. 
  4. Un cop acabats aquests minuts, ho deixem reposar i quan es refredi ho passem per la batedora a velocitat màxima. 
  5. Colem la crema perquè no ens quedi cap tros de castanya sense triturar. Si queda molt densa, es pot arreglar afegint més brou de pollastre. Afegim un pessic de sal i un raig d'oli. Ja la podem gaudir!
3
Carn amb salsa de castanyes
5 receptes amb castanyes fàcils i sanes: caramel·litzades, pastís, crema...

🕘 45 minuts / 🍴 Difícil

Ingredients

  • 750 g de filet de bou
  • 1 ceba
  • 400 g de castanyes cuites i pelades
  • 200 g d’orellanes
  • 1 copeta de brandi
  • 1 gotet de vi Pedro Ximénez
  • 30 g de moll de l’os
  • 300 ml de brou de carn
  • 4-5 carquinyolis
  • 30 g de xocolata negra
  • 1 gra d’all
  • Sal i pebre negre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Mantega

Recepta per fer carn amb salsa de castanyes

  1. Pelem la ceba, la piquem, i la sofregim en una paella amb un raig d'oli i el moll de l'os picat.
  2. Mentrestant, trossegem les castanyes.
  3. Quan la ceba s'hagi enrossit, afegim el brandi i el vi Pedro Ximénez.
  4. Un cop evaporat l'alcohol, afegim el brou de carn i les castanyes trossejades. Ho deixem coent a foc suau durant 15 minuts.
  5. Amb els carquinyolis, l'all i la xocolata fem una picada, i l'afegim, juntament amb les orellanes tallades de forma regular, a la salsa de castanyes. 
  6. Mentre espessa, afegim una porció petita de mantega, sal i pebre. Això li donarà una textura cremosa.
  7. Un cop feta la salsa, tallem el filet de bou al gust, salpebrem, i en una paella ben calenta amb un raig d'oli el segellem.
  8. Després, directe al forn a 200 °C durant 5 minuts. 
  9. Quan hagin passat aquests 5 minuts, ja el podem servir acompanyat de la salsa de castanyes. Boníssim!
4
Pastís de castanyes
5 receptes amb castanyes fàcils i sanes: caramel·litzades, pastís, crema...

🕛 120 minuts / 🍴 Mig

Ingredients

  • 1/2 kg de castanyes cuites i pelades
  • 150 g de sucre
  • 125 g de mantega
  • 3 ous
  • 100 g de cobertura de xocolata

Recepta per fer pastís de castanyes

  1. Posem les castanyes en un bol i les triturem amb el túrmix. Afegim el sucre i tornem a triturar. 
  2. Quan està tot ben triturat, afegim la mantega prèviament fosa i triturem de nou tots els ingredients. 
  3. Agafem els ous, separem els rovellons de les clares i muntem les clares a punt de neu. Ho afegim a la nostra barreja anterior i triturem. Fem el mateix amb els rovells.
  4. Quan tinguem una massa uniforme, la posem dins d'un motlle que hem untat amb mantega i ho deixem coure al forn a 180 °C durant 1 hora.
  5. Per una altra part, desfem la xocolata i quan el pastís s'hagi fet i refredat, el cobrim i el guardem a la nevera perquè la xocolata s'endureixi. A gaudir!
5
Panellets de castanyes
5 receptes amb castanyes fàcils i sanes: caramel·litzades, pastís, crema...

🕛 60 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • 400 g ametlla en pols
  • 500 g sucre
  • 200 g castanya
  • 1 ou
  • Pell ratllada d'una llimona
  • Sucre glacé

Recepta per fer panellets de castanyes

  1. Bullim les castanyes ja pelades en una cassola amb aigua durant 40 minuts. Un cop cuites, les aixafem bé per fer un puré.
  2. Barregem les ametlles en pols amb el sucre, l'ou i la pell ratllada de la llimona, i afegim tot al puré de castanyes. 
  3. Barregem bé fins a aconseguir una massa. 
  4. Un cop feta, es fan les boletes i s'empolsen amb el sucre glacé.
  5. Les posem al forn durant 7 minuts a 220 °C al grill. Ja tenim els nostres panellets de castanyes.