El codonyat és molt bo, més del que recordem. Jo no en menjo sovint, però m'agrada. I cada cop que el tasto em pregunto per què no en menjo més. Em passa el mateix amb les castanyes, tot i que aquestes tenen l'inconvenient de ser un producte de temporada. Segons la Viquipèdia, el codonyat és una confitura dolça i tova feta a partir del codony que es pot menjar sola, amb formatge o amb galetes. També se sol barrejar amb iogurt.

Ingredients

codonys

sucre

Variants:

- S'hi pot afegir aigua de bullir els codonys

- S'hi pot afegir el suc d'una llimona

Preparació
1.
codonyat pas1

Primer de tot, rentarem bé els codonys.

2.
codonyat pas2

No importa la quantitat de codonys que fem. Penseu que després calcularem la quantitat de sucre en funció del pes que tingui la polpa. Jo n'he fet un quilo de codonys.

3.
codonyat pas3

El partirem per la meitat.

4.
codonyat pas4

I així mateix, els posarem a bullir amb aigua.

5.
codonyat pas5

Hi ha qui els pela i li treu el cor abans de coure'ls. Com vulgueu.

6.
codonyat pas6

Jo, això de pelar-los, ho faig després de coure'ls, em resulta més fàcil, ja ho veureu.

7.
codonyat pas7

Per tant, feu-los bullir a foc mitjà durant uns 20 minuts.

8.
codonyat pas8

Passats els 20 minuts tindrem els codonys més tous.

9.
codonyat pas9

Els deixarem refredar una estona.

10.
codonyat pas10

A continuació, ja freds, ens resultarà molt fàcil pelar-los.

11.
codonyat pas11

La sensació serà com pelar una pera madura.

12.
codonyat pas12

Perfecte.

13.
codonyat pas13

Retirarem els cors i ens quedarem només amb la polpa.

14.
codonyat pas14

Repetim el procés amb tots els codonys. Paciència amics meus.

15.
codonyat pas15

Si no teniu temps, podeu reservar la polpa a la nevera i acabar el codonyat l'endemà. No li aniré pas malament aquest temps de repòs al codony.

16.
codonyat pas16

A continuació, peseu el total de la polpa del codony.

17.
codonyat pas17

Busquem un cassó adient per coure el codony amb el sucre. Per cada quilo de polpa afegiu-hi 800 g de sucre. Peseu la quantitat que correspongui mitjançant una regla de tres, us recordeu de l'escola, no?

18.
codonyat pas18

Afegiu-hi la polpa.

19.
codonyat pas19

Ara, coeu-ho al foc sense parar de remenar durant 40 minuts aproximadament.

20.
codonyat pas20

A poc a poc s'anirà desfent el sucre.

21.
codonyat pas21

Feu-ho bullir a foc mig baix.

22.
codonyat pas22

De tant en tant, jo ho remeno amb una barnilla. Si l'aneu remenant no us caldrà triturar el codonyat un cop cuit. Molta gent diu que s'ha de triturar el resultat amb una batedora elèctrica per deixar-ho fi. Però no cal, jo no he trobat cap necessitat de fer-ho.

23.
codonyat pas23

A poc a poc, anirà canviant de color. Remeneu-lo bé per evitar que s'enganxi i es cremi i per desfer els grumolls de polpa que puguin quedar.

24.
codonyat pas24

A poc a poc i paciència. Aquest és d'aquelles receptes que s'ha de fer amb afecte i sense presses.

25.
codonyat pas25

Passats els 40 minuts, heu de tenir una pasta enganxosa, però que es desenganxa del cul del recipient.

26.
codonyat pas27

Quan ens agafi aquest color vermellós voldrà dir que pràcticament ho tenim cuit.

27.
codonyat pas28

Apaguem el foc. Veureu que es desenganxa de les parets amb facilitat.

28.
codonyat pas29

Aquesta pasta és força sòlida. El resultat és un codonyat compacte, força dur. Si busqueu una textura més tova i gelatinosa haureu d'afegir una mica d'aigua de cocció dels codonys. A mi m'agrada potent.

29.
codonyat pas30

Ara ho escudellarem.

30.
codonyat pas31

Faré servir unes cassoletes molt bufones que em va regalar la meva sogra. Així veurà que li dono alguna utilitat i no marejarà més amb les cassoletes, jeje. La veritat és que són maques.

31.
codonyat pas32

Les omplim.

32.
codonyat pas33

Hi ha gent que hi posa oli a la base, però no cal, de veritat us ho dic. Després sortirà amb facilitat.

33.
codonyat pas34

Perfecte.

34.
codonyat pas35

Com podeu observar, el cassó ens quedarà fet una nyapa i costarà una mica de netejar.

35.
codonyat pas36

De seguida, i en calent, cobriu les cassoletes amb paper de film.

36.
codonyat pas37

D'aquesta manera no us farà pell.

37.
codonyat pas38

A més, dins la nevera no agafarà olors.

38.
codonyat pas39

I les deixem refredar completament abans de posar les terrines a la nevera.

39.
codonyat pas40

L'endemà, per exemple, ja el podreu consumir.

40.
codonyat pas41

Amb una mica de moviment, fareu sortir el codony sense problemes de les terrines.

41.
codonyat pas42

Aquí el tenim.

42.
codonyat pas43

Ja només ens queda presentar-lo com cal.

43.
codonyat pas44

El voleu tastar?

44.
codonyat pas45

Ummmmm. Acompanyat de formatge queda boníssim!