En pocs anys, el sushi s'ha convertit en un plat habitual en les nostres vides. L'estrella de la cuina japonesa ja es troba preparada en supermercats i en restaurants que no tenen per què ser exclusius de menjar nipó. Igual com passa amb la pizza, el sushi ja ha conquerit el món. Però cal reconèixer que no hem crescut amb ell i, per tant, és normal que existeixin dubtes sobre com s'ha de menjar correctament. A més, cal recordar que és un plat típic del Japó, un país amb una cultura i uns costums molt diferents de les nostres, per la qual cosa, segur que moltes de les normes que ells consideren òbvies, per a nosaltres no ho seran tant.

Els 5 consells per menjar sushi correctament

Així doncs, farem un ràpid repàs per quedar d'experts la pròxima vegada que ens convidin a sushi. A continuació, els 5 consells per menjar sushi correctament.

1. Existeix un ordre

Saber-se el nom de cada peça és ja de nivell expert, però allà no queda tot, hi ha establert un ordre per degustar aquestes diferents peces. Així que, si ets com jo, que vas alternant tipus per anar provant de tot i després decidir quin en repeteixes, error!

sushi 354628 1920
Hi ha establert un ordre per degustar diferents peces / Foto: Pixabay

El primer és el "sashimi" i això són els trossos de peix o marisc tallats d'una forma particular, sempre fins i sense arròs. Després li arribarà el torn al "nigiri". Aquí, sí que van amb arròs, però simplement com basi. Finalment, es mengen els més populars, els "makis" o "makizushi" si volem parlar amb propietat. Aquests són els rotllets d'arròs que al seu interior pot haver pescat, però també és habitual trobar algun altre ingredient com a alvocat o cogombre. Si el tiberi segueix, ja arribaran els plats calents com la tempura.

2. El món dels palets

Ja has agafat els palets? Si saps com utilitzar-los i ets capaç que la peça viatgi del plat a la teva boca, genial. Si no et veus amb tanta habilitat no et preocupis. El sushi es pot menjar amb la mà i cap expert en protocol no et podrà portar la contrària.

3. Sencer i cap a dins

El que no es pot fer (o no s'hauria de fer) és tallar. Un japonès no ho faria de cap manera. Si hi ha una peça que és massa gran, la seva solució és mossegar-la i, sense apartar-la de la boca, introduir el segon tros. Si ets capaç de fer això amb els palets segur que pensen que acabes d'arribar de Tòquio.

4. No tot necessita soja

Sí que és cert que sempre hi ha un platet petit al costat del principal, però no és per a tot el que et serviran. Si la peça en qüestió ja té salsa o te'n serveixen una d'especial per a ella, no és recomanable barrejar-lo amb més. Això sol ser habitual amb el "sashimi", que es pot acompanyar d'altres salses o amaniments.

sushi 1618638 1920
No tot el sushi necessita soja / Foto: Pixabay

En el cas que vulguis mullar en soja la teva peça, no la submergeixis. S'ha de fregar la salsa perquè n'absorbeixi molt poca. En el cas del "nigiri" s'ha de mullar la part el peix. Si ho fas per l'arròs corres el risc que s'amari ràpidament i la peça s'enfonsi.

5. Què faig amb el wasabi?

Primer saber que pica i molt. Per la qual cosa sempre s'aconsella afegir-lo amb moderació. Hi ha qui prefereix afegir una mica d'aquesta pasta verda sobre el peix mentre que d'altres el dissolen a la salsa de soja. Sobre això hi ha certa polèmica, però no és un pecat massa gran.