Encara que molts pensin que el sushi pertany a la gastronomia més tradicional del Japó, el cert és que té menys d'un segle d'existència. Però malgrat la seva joventut, la quantitat de receptes diferents és sorprenent.

El terme sushi, és sovint sinònim de peix cru en les ments de molts comensals, però en realitat es refereix a l'arròs amb vinagre del plat, no a la cobertura o el farcit (que pot o no consistir en peix cru).

La part més important del sushi és l'arròs japonès (sumeshi). Es fa barrejant un arròs de gra curt rentat i bullit al vapor, (sovint amb kombu, o algues marines), amb una barreja de vinagre d'arròs, sucre i sal. L'equilibri dels sabors dolços i amargs, i aconseguir la consistència perfecta són els principals reptes. El procés d'elaboració del sumeshi pot semblar una mica tediós al principi, però per als qui aprecien el sushi, els resultats valen la pena.

La part més important del sushi és l'arròs japonès

Sushi
Sushi / Font: Unsplash

Si estàs pensant a posar fil a l'agulla amb el sushi a casa, et compartim 4 maneres de fer-ho, combinant els ingredients que més t'agradin tant a tu com als teus comensals. Comencem?

Sushi maki

D'entre totes les receptes de sushi, el maki és el més popular, un rotllet que pot contenir diferents tipus de peix o marisc i verdures, envoltats d'arròs i embolicat en alga nori. Podeu trobar infinitat de receptes de makis, però com diem, podeu combinar els sabors que més us agradin.

Sushi temaki

Pot estar compost pels mateixos ingredients que el sushi maki, però la presentació del sushi temaki és diferent, és de les més fàcils de fer i no és necessari utilitzar un makisu o estoreta per a sushi, ja que es tracta de fer cons amb l'alga nori, cons que van farcits d'arròs per a sushi, peix i hortalisses, igualment preparats amb salsa de soja, i acompanyats de wasabi, gari...

Sushi 2
Sushi 2 / Font: Unsplash

Sushi temari

El sushi temari també és molt fàcil de fer, doncs es tracta de fer boles d'arròs i cobrir-les amb els ingredients habituals, pot ser només amb peix, com els nigiris, o també amb l'alga nori, amb alvocat, freses...

Sushi urimaki o Califòrnia roll

Aquesta és la versió nord-americana del maki, pensada especialment per als paladars a què no els agrada el contacte al paladar de l'alga nori, ja que l'alga és a l'interior del sushi uramaki. Se sol cobrir amb llavors de sèsam o amb tobiko (freses de peix volador), entre altres ingredients. També és habitual que s'afegeixi maionesa japonesa (o clàssica), formatge crema... Si t'agrada, aquest és un dels tipus de sushi que en no ser japonès, pot donar més joc per innovar.