Són un dels grans pilars de la nostra gastronomia. No hi ha sofregit sense una ceba ben escalfada, estan de mort rostides, fregides, com a part d'un bullit o fins i tot crues. I és que, si hi ha un aliment a la fruiteria versàtil i imprescindible, aquest és la ceba. Al contrari que altres hortalisses com els carabassons o els pebrots, que de seguida es posen malament al calaix de la nevera, les cebes es mantenen durant molt més temps. Això no vol dir que siguin "immortals" i, per això, en més d'una ocasió, traiem una resta resseca del fons del frigorífic. I aquí cal dir que la culpa no és de la ceba i que aquest malbaratament es podria haver evitat.

Trucs per conservar eternament les cebes

Si no vols haver de tornar a tirar una ceba i sí tenir-la sempre fresca i disponible per al seu consum, aquí van les indicacions bàsiques per aconseguir-ho.

  1. Sempre en un lloc fosc. La llum és la responsable que li surtin brots. Per això, l'ideal és un rebost o un armari.
  2. Atenció amb la humitat. Mai no ha de ser superior al 70%, una cosa que a qualsevol racó de la cuina no sol complir-se.
  3. Solitàries. Una cosa tan comuna com fatal és col·locar sempre les cebes juntament amb les patates. Les cebes absorbiran la seva humitat i ja sabem que és una cosa que no els va bé. Al final es faran malbé tant les primeres com les segones.
  4. La temperatura ha de ser entre els 5 i els 10 °C. Així descartem el frigorífic (si no estan partides) i tornem al rebost com a lloc ideal.
  5. Que corri l'aire. Perquè no s'assequin massa, hem de procurar que no sigui un espai tancat i no guardar-les en bosses. L'ideal són cistelles per les quals pugui circular l'aire o una capsa de cartó amb paper absorbent a sota.
  6. Amb espai. Les cebes són fortes, però també molt còmodes, així que res d'amuntegar-les. Millor soles i més repartides perquè tinguin el seu espai.
  7. Senceres i amb la seva pell protectora. Encara que en eixugar-se aquesta pell va caient i trobem trossets a tot el rebost, aquesta mateixa pell és la que la protegeix i aconsegueix que es mantingui sana durant tant temps.
Ceba i all Foto Pixabay (6)
La ceba pot mantenir-se en un estat comestible durant mesos / Foto: Pixabay

Seguint aquestes indicacions, una ceba pugui durar en perfecte estat uns dos mesos. Així que recorda buscar un lloc sec, fosc i fresc.

I una vegada tallada?

Trencat el seu escut protector, les mesures canvien. Si saps que la consumiràs en un temps curt, l'ideal és embolicar-la en un tovalló humit i guardar-la a la nevera. També pots optar per un recipient hermètic. Millor si és de vidre per evitar olors i contaminació creuada. Ben tancat, la part de la ceba que t'ha sobrat pot aguantar en perfectes condicions més de dues setmanes.

Sens dubte, el lloc on és més senzill conservar la ceba és el congelador. Això sí, has de pensar bé com la consumiràs i deixar-la ja preparada. Un consell pràctic per estalviar temps a la cuina és tenir diverses bosses al congelador amb diferents talls. Una amb ceba molt picada, perfecta per a un sofregit, una altra amb trossos més grans per a un guisat i així amb tot el que acostumis a utilitzar. D'aquesta forma, l'enrabiada de tallar-la només dura un dia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!