La cervesa no és un annex de la gastronomia. És un capítol més d'un apassionat món culinari, un complement necessari, no només damunt la taula, sinó com a element social i de celebració. Tot i que tothom en pren tot l'any, sí que és cert que ara que s'acosta el bon temps i les temperatures aniran pujant, demanar una cervesa es converteix en quelcom freqüent. Així i tot, quan és l'hora de prendre una cervesa, acostumem a trobar-nos amb les grans marques cerveseres de sempre que són presents a tot arreu i, per conseqüència, oblidem i deixem de costat les cerveses artesanes. En aquest petit gran sector, n'hi ha d'exquisides i sorprenents que val la pena recuperar. Després d'un primer capítol profitós, ara fa sis mesos, des de La Gourmeteria t'acostem nous suggeriments. A continuació, 5 cerveseries artesanes catalanes que has de conèixer i tastar.

1. La Cervesera del Poblenou

Són el primer obrador de la ciutat de Barcelona en elaborar exclusivament cerveses artesanes ecològiques. Des de 2014 elaboren aquest tipus de cerveses per distribuir al barri. La Cervesera del Poblenou neix de la unió de dos projectes, cerveses CESC i JK, ambdós van néixer al Poblenou i comparteixen una mateixa filosofia per oferir un producte artesà, ecològic i sostenible. Per aquest motiu es basen en el criteri fonamental de l'ecologia, la cura del medi ambient i la natura. A més a més, integren ingredients locals a les seves elaboracions com poden ser els malts (de Calaf i Almacelles), els llúpols (de Girona) o altres sorpreses com les pastanagues o els moniatos del Maresme.

Cervesa Artesana La Cervesera del Poblenou
La Cervesera del Poblenou / Foto: Cedida

📍 Passatge de Ratés, 13, Sant Martí, Barcelona

2. KIBUS

Són una cervesera artesana catalana situada a la comarca del Lluçanès. En l'obrador elaboren la cervesa de forma tradicional utilitzant ingredients de màxima qualitat, la majoria d'ells provinents del cultiu ecològic i del mateix territori, com per exemple, el blat Forment. D'aquesta manera, promouen, recuperen i contribueixen a afavorir la sostenibilitat de l'entorn. A la cervesera KIBUS elaboren diverses varietats de cervesa que són: una Pale Ale sense gluten i amb Quinoa, una English Brown Ale (Torrada), una IPA Jiao amb pebre de Sichuan i una Blonde Wheat Ale. Durant l'any organitzen visites i tasts a l'obrador on mostren tots els processos d'elaboració que se segueixen.

Cervesa Artesana KIBUS
La cervesa artesana KIBUS / Foto: Cedida

📍 C/ de la Indústria, 10, Olost

3. Clúster Craft Beer

El Clúster Craft Beer són un conjunt d'empreses i entitats pertanyents al sector de la cervesa artesanal que col·laboren, comparteixen i uneixen forces. Defensen i treballen activament en favor de la tradició, la diversitat, sostenibilitat i proximitat de la cervesa artesana. L'entenen com un producte natural, ple de valors positius, que genera una cultura pròpia que entronca amb la sobirania alimentària de l'entorn. El cicle de la cervesa artesana és ampli. Neix als camps i acaba als gots. Per això, el Clúster el formen agricultors, proveïdors, cerveseres, operadors logístics, distribuïdors, sommeliers, restauradors, botiguers, etc. En definitiva, tota la cadena de valor de la bona cervesa.

Cervesa Artesana Craft Beer Cluster
L'interior del Clúster Craft Beer / Foto: Cedida

📍 Espai Can Malé, s/n, Lliçà d'Amunt

4. Birra 08

"Som un obrador de cervesa artesana singular i proper a la gent del barri", expliquen des de la cervesera Birra 08. Es troben al nucli urbà de Barcelona, al barri del Clot. Les seves portes sempre estan obertes per rebre el públic i mostrar el que fan. Els enorgulleix fer cervesa artesana, amb productes de qualitat, sense additius ni productes químics. Són una empresa socialment responsable, que fomenta la cultura de la cervesa urbana des d'un projecte professional, apassionat i de proximitat.

Cervesa Artesana Birra 08
Birra 08, cervesa artesana de Barcelona / Foto: Cedida

📍 C/ de la Llacuna, 165, Sant Martí, Barcelona

5. Cyclic Beer Farm

S'ajunten i estableixen a Barcelona el 2016. A Cyclic Beer Farm estan especialitzats en fermentacions mixtes. Inicialment inspirats en les cerveses tradicionals de Bèlgica, la cultura Saison, han desenvolupat les seves pròpies barreges de llevats i bacteris que cultiven reutilitzant-les de forma continuada. Treballen en estreta coordinació amb les estacions de l'any, nodrint les cerveses amb varietat de fruites, verdures, herbes i flors de temporada. Alguns, fins i tot, les cultiven ells mateixos a la granja familiar ubicada a l'Alt Empordà, mentre que la resta prové de petits agricultors locals, sempre de cultiu ecològic.

📍 C/ de Coll, 37, Sant Andreu, Barcelona

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!