La Fira de Formatges Artesans del Pirineu de la Seu d’Urgell és l’esdeveniment més rellevant relacionat amb el món del formatge a casa nostra. Tot i que aquesta fira va tenir lloc l'octubre de 2022, en plena celebració alhora de la Fira de Sant Ermengol, aquesta setmana és un bon moment per recordar quins van ser els millors formatges de l'esdeveniment culinari, aprofitant que aquest dilluns 27 de març és el Dia Mundial del Formatge.

🧀 7 receptes per celebrar el Dia Mundial del Formatge i deixar els teus comensals meravellats
 

El 'top 3' de formatges de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu acull, en un espai comú, una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants poden trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos. Tot i que hi ha dues desenes de categories i, per tant, 20 guanyadors diferents, en aquest article et portem els millors dels millors. Un top 3 de luxe amb els formatges que han guanyat l'or en alguna de les categories del concurs.

Serrat Gros

Tot i que no va guanyar la medalla d’or en la darrera edició, sí que es va alçar amb el primer premi els anys 2021, 2010, 2008, 2005, 2001, 1999 i 1997. Per tant, el formatge Serrat Gros, és digne de ser mencionat i ressaltat. El Serrat Gros va néixer de la mà de l’Eulàlia Torras l’any 1980. El 2006 en Raül Alcaraz i la Mercè Lagrava li prenen el relleu fins a l’actualitat.

Serrat Gros
El formatge Serrat Gros

Des del seu inici, han estat elaborant el formatge amb la llet de les cabres a Cal Codina al poble d’Ossera i a partir de 2016 també a Cal Jepet al poble de Josa de Cadí, on elaboren mató, iogurt, formatge fresc i llet pasteuritzada. A partir de 2020 inicien nova etapa a Josa, on hi fan ara tota l’elaboració. Hi són sempre presents en tot el procés: des dels naixements dels petits, la munyida, la pastura, l’elaboració dels formatges, mató i iogurts, i la seva comercialització. Serrat Gros és el nom de la serralada on les cabres van començar a fer les primeres pastures i a on els agradava més anar a pasturar.

Trèvol de Mas d'Eroles

Aquest formatge va ser distingit pel jurat juvenil de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell com a Millor Formatge Artesà del Pirineu. I no és d’estranyar. El Trèvol és un formatge elaborat amb llet crua d’ovella procedent de Corroncui. Es qualla de manera enzimàtica amb herbacol, un quall d’origen vegetal. És de pasta premsada tova i de pell rentada. La maduració és de 60 dies i es presenta al mercat en forma de cilindre pla de costats arrodonits, en peces d’una mida de 350 a 400 grams.

formatge trevol mas deroles
El formatge Trèvol Mas d'Eroles

El Trèvol és un formatge que té tots els atributs per agradar no només a aquest públic tan especial, sinó a tota mena de públics, ja que forma part d’aquell selecte grup de formatges capaç de satisfer tant als formatgers de gustos més radicals fins als que es miren els formatges artesans de reüll, temorosos que no siguin prou amables pel seu gust.

Formatge Carrat Bauma

El formatge Carrat Bauma, de Borredà, és de pasta tova i coagulació làctica. La seva crosta està feta amb carbó natural alimentari i amb fongs del tipus pennicillium candidum. Aquesta combinació li confereix un aspecte i una textura molt característics que marquen la seva personalitat com a formatge. Se li dona una maduració compresa entre 21 i 30 dies i una conservació òptima d'entre 4 °C i 8 °C. El pes s'aproxima als 450 g.

formatge carrat bauma
El formatge Carrat Bauma

En boca presenta una textura tova, molt untuosa i fresca. La seva acidesa està perfectament controlada, amb un sabor cítric, d’olor i intensitat mitjana amb notes de nata fresca i records d’iogurt. Aromes de cabra molt nets. Els ingredients d'aquest formatge són la llet pasteuritzada de cabra, quall, ferments i sal i carbó vegetal alimentari.