Avui us porto l’experiència d’un dinar que no és només un àpat: és una petita pel·lícula de sabors al Restaurant Can Xapes, a Cornellà del Terri. I no qualsevol menú: el Menú de Cine, el petit menú degustació, una proposta que em va captivar per la seva senzillesa elaborada, el seu context social i el respecte pel producte.

Escena 1: L'entrada al Cine Rosa

Quan arribes a Can Xapes, entres sense saber exactament si fas un àpat o una reobertura d’un vell cinema. El local és l’antic Cine Rosa, i els elements originals no han desaparegut: la barra de rajoles art-déco, la barra de ferro, l’ambient íntim i retro. Tot això crea un teló de fons perfecte pel que vindrà: una funció gastronòmica amb ànima.

Escena 2: Els aperitius — El preludi

El menú comença amb una sèrie d’aperitius per compartir, petits plats plens de caràcter que van obrint boca sense ostentació. Hi ha una excel·lent crema de porro, un pesto verd d’herbes aromàtiques amb bastons de pa, pop a la flama acompanyat amb patata, maionesa de pimentó i salicòrnia, una mantega espectacular de tòfona amb torrades i una coca amb botifarra dolça, poma i cítrics que juguen amb la textura i l’aroma.

L’associació AD Iniciatives Socials és el motor del projecte: joves en risc d’exclusió participen en el programa formatiu Tr3s Accions, aprenent oficis d’hostaleria i col·laborant en el servei

Rovell d'ou amb gamba, tòfona i consomé de bolets del restaurant Can Xapes. / Foto: Jordi Àvila

Escena 3: El plat fort — Cos i contingut

Després dels aperitius, arriben els plats principals. Propostes ben pensades, d’una cuina catalana moderna, amb productes de proximitat i tècniques actuals. En el meu cas, vaig començar pel plat de ceps amb ratafia i formatge Pla de Mas Alba. Tot seguit va arribar el rovell d’ou amb gamba, tòfona i consomé de bolets. Hi tornaria una vegada i una altra per tornar a gaudir del calamar amb botifarra acompanyat del guisat de potes amb tinta, maionesa de julivert i carxofa confitada, quina delícia! L’arròs, de rogers, carabassa i alls tendres i negres té una profunditat de sabor, un punt de suculència perfecte, i un joc ric entre textures i dolçors. Vaig acabar els plats salats amb un bon xurrasco d’angus cuit a baixa temperatura acompanyat d’un guisat de bolets.

En Lluc Quintana i el seu equip han creat una cuina elegant però accessible, moderna però arrelada, dins d’un projecte social amb cor

Arròs del restaurant Can Xapes. / Foto: Jordi Àvila

Escena 4: El final dolç — Postres que emocionen

Les postres arriben i sorprenen: el primer plat era un cremós de moniato amb sorbet, taronja o cítrics, castanya, o altres ingredients d’estació. Una aposta pel dolç amb contrastos i emoció. El segon plat, un pa de pessic de xocolata 70% de Xocolates Torres amb cervesa negra B de Bestial de BdeGust, gel d'almívar de llet, plàtan confitat, cremós de xocolata i blat de moro torrat maridat d’un xarrup de B de Bestial.

Postres del restaurant Can Xapes. / Foto: Jordi Àvila

Escena 5: El missatge darrere la taula

Dinar a Can Xapes és una experiència amb propòsit. L’associació AD Iniciatives Socials és el motor del projecte: joves en risc d’exclusió participen en el programa formatiu Tr3s Accions, aprenent oficis d’hostaleria i col·laborant en el servei. El Menú de Cine (55 €) és una manera deliciosa de contribuir-hi.

Escena 6: Conclusió — El bis

El Menú de Cine de Can Xapes demostra que la gastronomia pot ser una eina de canvi. En Lluc Quintana i el seu equip han creat una cuina elegant però accessible, moderna però arrelada, dins d’un projecte social amb cor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!