De cuina catalana se'n fa de molt bona arreu del país. Però la nostra cuina no és igual a tot arreu i cada comarca té les seves particularitats. Hi ha receptes del Pallars que no es fan al Garraf, i plats del Delta de l'Ebre que no es coneixen a l'Empordà. Per això avui visito el Berguedà, una comarca preciosa amb una cuina única i uns productes de primeríssima qualitat. I què millor per tastar l'autèntica cuina de km 0 que visitar el restaurant Roures Berguedà, un autèntic temple dels esmorzars de forquilla i que a més té la llar de foc més gran de Catalunya.
Amb tres metres de diàmetres i una presència imponent, la llar de foc del restaurant Roures Berguedà és, que sapiguem, la més gran de Catalunya. Si coneixes una llar de foc més gran no dubtis a fer-nos-ho saber! Avui m'acosto al Berguedà, una comarca preciosa que té una cuina única. Per tastar alguns dels plats més icònics de la gastronomia local, visito el restaurant Roures Berguedà, un establiment regentat per la Remei i les seves dues filles, segona i tercera generació al capdavant de l'històric local. El restaurant va obrir portes el 22 de desembre de 1976. Amb gairebé mig segle d'història, Roures Berguedà s'ha convertit en tot un temple de la cuina tradicional de la comarca en aquest racó de Catalunya. Oberts de dimecres a diumenge, el restaurant ofereix esmorzars cada dia amb producte local i elaboracions artesanes; des de guisats fins a plats a la brasa de carbó d'alzina.

Per començar aquest apoteòsic esmorzar tasto una taula d'embotits del Berguedà amb pa de formatge, un producte que no havia tastat mai i que és espectacular. Els embotits són pa de fetge, llonganissa, xoriç, bisbe i sobrassada. La menció especial del plat, però, és pel fabulós pa de formatge de Ca l'Agustí.

Seguim l'àpat amb el plat del dimoni, una peculiar combinació de productes del territori que és simplement deliciosa. Es tracta d'una elaboració tradicional feta amb patates emmascarades, un dels productes més típics del Berguedà, cansalada viada, arengada i bitxo. Un plat ple de sabor, però també amb un punt picant que fa honor al seu nom. Aquest plat, a més, també té un vessant solidari perquè el ninot que l'acompanya l'elaboren persones amb diversitat funcional de la Fundació La Llar, de Berga. Sens dubte un dels plats estrella del local.

A continuació, tasto un plat de traca i mocador: uns pèsols negres del Berguedà amb un mix de botifarres. Producte català en vena! Els pèsols negres són un producte de muntanya molt tradicional del Berguedà. Uns llegums que, combinats amb aquestes botifarres, fan un plat digne de migdiada.

I un bon esmorzar de forquilla no es pot acabar sense unes bones postres casolanes. A Roures Berguedà les postres són un dels pals de paller de la cuina perquè les filles de la Remei, a més de cuineres, són unes grans rebosteres. Un tortell de nata amb xocolata calenta i un gelat de maduixes del Maresme i vainilla posen el punt final a un esmorzar de forquilla espectacular.