Catalunya és una regió rica d'esmorzars de forquilla. No només són presents a Lleida o Barcelona ciutat, sinó que també en trobem a les comarques de Girona i al sud del país, entre les Terres de l'Ebre i el Tarragonès. De fet, en aquesta ocasió em desplaço fins al Catllar per descobrir un temple de la cuina catalana de la regió tarragonina amb uns esmorzars de forquilla apoteòsics


Amb un Solete a la Guia Repsol, us presento el Bar Cooperativa Elena (c/ Onze de Setembre, 7). Aquí, es pot gaudir d'uns esmorzars de forquilla de qualitat i amb àmplia oferta per escollir. “Tenim una extensa carta de plats casolans per començar el dia amb energia”, diu l'Elena, la mestressa de l'establiment. Per cert, una recomanació obligada, recorda l'Elena: “No t’oblidis de tastar el nostre plat estrella: els callos de vedella”.

Bar Cooperativa Elena / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
L'esparracada, plat únic a Catalunya / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Aquest plat us el deixo a vosaltres, gourmeters, perquè jo em decanto pel desossat de peus de porc amb botifarra negra. Juntament amb els callos, és un dels plats estrella i genuí de la Cooperativa. Explica en Jordi, el cap de sala, com l'elaboren. “Bullim els peus i els desossem. Agafem la botifarra negra i la traiem del budell. Ho barregem tot i ho cuinem. Hi afegim espècies i licors que li donen un toc especial a un plat espectacular”, relata amb passió per aquesta cuina que fa xalar de valent els esmorzadors del territori.

Bar Cooperativa Elena / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Capipota de cigrons / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

El segon plat és un fantàstic capipota amb cigrons. En aquesta recepta, trobem el capipota a daus, amb el seu pebrot verd i vermell on hi afegim uns cigronets que li donen un contrapunt cruixent a un plat tan melós com aquest. “Nosaltres el fem un xic picant”, riu en Jordi.

Bar Cooperativa Elena / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Desossat de peus de porc amb botifarra negra / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Acabem el trident de l'esmorzar de forquilla amb una sorpresa única: l'esparracada. “Aquest és un plat que no trobareu enlloc més”, m'expliquen l'Elena i en Jordi. Es tracta de llonganissa —o botifarra fresca com li diuen a altres llocs— tallada a trossets petits i guisada amb panses, pinyons i bolets. La ceba la caramel·litzen, la qual cosa li dona un toc dolç i únic a aquest plat.

Més enllà dels plats estrella i els que tasto, dono un cop d'ull a la carta d'esmorzar per llegir i salivar amb relíquies autèntiques com el remenat de bacallà esmollat amb patata, ceba i ous; el senglar estofat amb llenegues; el sublim morro amb cigrons, xoriç picantó i ceps; també els característics ous estrellats amb pernil cruixent i patata poxada; o els inigualables caragols dolços i coents

Bar Cooperativa Elena / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat
Pastís de poma i gelat de vainilla / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

De postres, per rematar un esmorzar de forquilla de traca i mocador, tasto el pastís de poma i gelat de vainilla, opció òptima per a aquesta temporada de l'any amb cert punt fresc per fer baixar aquest àpat majestuós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!