A la comarca de l’Anoia, els esmorzars de forquilla són molt més que un àpat: són una manera de viure. Des de bon matí, bars i restaurants s’omplen de pagesos, transportistes, excursionistes i motoristes que busquen energia i bona cuina per començar el dia. Aquests esmorzars, típics de les zones rurals i de pas, combinen plats de la cuina tradicional catalana amb producte de proximitat, brasa i cassola. A l’Anoia, cada poble té el seu referent, i a Castellolí, aquest nom és avui el del restaurant Cal Mao, un establiment que en poc temps s’ha guanyat un públic fidel.
Cal Mao: el millor esmorzar de forquilla de l'Anoia
Obert el 2022, el restaurant Cal Mao és un projecte nascut amb cor i amb història. El nom ret homenatge al germà difunt de la propietària, la Rosana, conegut com “el Mao”. Aquesta història personal dona al local un esperit familiar i proper que es nota tant en el tracte com en l’ambient. Situat a l’avinguda Verge de Montserrat, al peu de l’A2 i a tocar del Bruc, és un punt de trobada ideal per a viatgers, motoristes i veïns de la zona. El local és ampli, amb diversos espais, detalls rústics i una decoració càlida que recorda les fondes d’abans, però amb un toc actual.

Durant la meva visita, gaudeixo d’un esmorzar de forquilla memorable. Els caragols a la cassola, tendres i saborosos, van obrir el camí d’un àpat que combinava tradició i imaginació. La truita de botifarra negra i cansalada era densa i aromàtica, i el mar i muntanya de pota de pop i cansalada cuita a baixa temperatura demostrava que la casa sap arriscar sense perdre el sentit de la cuina casolana. Els rovellons de temporada a la llauna amb llonganissa trossejada de Calaf sintetitzaven la tardor en un plat, i la torrada de Santa Teresa amb crema catalana va posar el punt dolç i nostàlgic a un esmorzar que feia olor de foc i de diumenge.

L’ambient de Cal Mao és especial. Entre les taules s’hi respira una barreja d’alegria, companyonia i soroll de brasa. És un lloc molt freqüentat per motards, ja que a pocs metres hi ha zones de circuit d’asfalt i de motocròs. Els caps de setmana, l’aparcament s’omple de motos i cotxes que paren per fer un “kit-kat” abans de continuar viatge per l’A2. Aquest caràcter de parada obligada de carretera li dona una personalitat pròpia, a mig camí entre el restaurant de poble i el refugi d’etapes.

Les especialitats de la casa són els callos i la brasa, però la carta s’adapta a la temporada i sempre ofereix plats per compartir, entrants casolans i carns de qualitat. Amb un servei atent i un ambient sorollosament amable, Cal Mao és avui un dels grans referents dels esmorzars de forquilla a la comarca. La seva cuina, sense pretensions, però plena de sabor i autenticitat, reflecteix allò que fa especial la gastronomia de l’Anoia: menjar bé, sense pressa, i amb la sensació que la vida passa millor amb un bon plat al davant.
Esmorzars de forquilla com el de Cal Mao reivindiquen la cuina catalana més autèntica: brasa, caragols, truites, rovellons i plats de temporada servits amb caliu i esperit de carretera a l’Anoia

Cal Mao és molt més que un restaurant de carretera: és un espai on la tradició es retroba amb la modernitat, on la memòria familiar dona sentit a cada plat i on els esmorzars de forquilla es converteixen en una experiència de territori. Al peu de Montserrat, entre l’olor de llenya i el ressò dels motors, aquest restaurant encarna l’essència del menjar amb ànima, honest i compartit.