Catalunya és plena de bons restaurants de cuina casolana catalana. L'esmorzar és el millor moment per gaudir d'aquests temples, i si anem cap al nord, a les profunditats de les terres gironines, trobarem un restaurant que fa el millor esmorzar de l'Alt Empordà. Terra de tramuntana i gent trempada, l'Empordà és una comarca on l'esmorzar és una religió. Per aquesta raó, des d'aquesta columna mensual —i des del compte @esmorzarsdeforquilla.cat— us acosto indrets icònics on tastar aquest àpat nostrat que esborra els brunch del nostre país.

Avui visito el municipi de Vilajuïga, a l'Alt Empordà, per tastar els magnífics plats del Racó de la Vila. Es tracta d'un restaurant ubicat al centre cívic del poble i regentat pel Carlos i la Sílvia, dos apassionats per la bona gastronomia que fa 5 anys que van encetar el projecte. Un projecte que ha crescut gràcies al boca-orella i a la feina ben feta.

Ànec rostit restaurant El Racó de la Vila esmorzarsdeforquilla
Ànec rostit del restaurant El Racó de la Vila / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

El Racó de la Vila és un temple dels esmorzars, però també és un local on anar a dinar i a sopar. Amb una cuina molt petita, el Carlos, cuiner del restaurant, prepara diferents plats de tapes per als comensals. Per la seva banda, la Sílvia, que té molt bona mà amb el públic, és l'encarregada de la sala i dels vins. Un tàndem menjar-tracte que fa que l'experiència a Vilajuïga sigui excel·lent.

Botifarra de perol restaurant El Racó de la Vila esmorzarsdeforquilla
Botifarra de perol del restaurant El Racó de la Vila / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Però a més de tapes, el Carlos també fa uns plats casolans per esmorzar de primera categoria. Per començar aquest tiberi tasto l'ànec rostit, una passada de plat deliciós. Segueixo amb la botifarra de perol i mongetes, una dosi de cuina catalana en vena que em fa la boca aigua. La fama de la botifarra de perol del Racó de la Vila és mítica, i puc assegurar que és merescuda.

Peus de porc amb tripa i ceps restaurant El Racó de la Vila esmorzarsdeforquilla
Peus de porc amb tripa i ceps del restaurant El Racó de la Vila / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Continuo l'esmorzar amb uns peus de porc amb tripa i ceps, una de les especialitats de la casa. Els guisats del Carlos, a més d'estar fets amb producte de màxima qualitat, se serveixen sempre l'endemà de fer-se. No serveix mai guisats fets el mateix dia; sempre els deixa reposar fins a l'endemà perquè queden més bons.

Poma al forn amb mel i mató i nous restaurant El Racó de la Vila esmorzarsdeforquilla
Poma al forn amb mel i mató i nous del restaurant El Racó de la Vila / Foto: Esmorzarsdeforquilla.cat

Per acabar aquest àpat de primera divisió, tasto la poma al forn amb mel i mató i nous, una delícia empordanesa que no es veu gaire sovint als restaurants. Un dels objectius del Carlos i la Sílvia és oferir plats únics que no es troben en altres llocs. És una de les coses que fan únic el Racó de la Vila. Altres plats singulars del local són els peus de xai o els lletons de vedella. Per acompanyar el menjar, el restaurant té una carta de vins amb la majoria de referències del territori.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!