Catalunya és plena de bons restaurants de cuina casolana catalana. L'esmorzar és el millor moment per gaudir d'aquests temples, i si anem cap a l'oest, a la Terra Ferma, trobarem un restaurant que ens ha preparat l'esmorzar de forquilla més especial de l'any. Un lloc de culte ideal per celebrar l'Aplec del Caragol amb uns convidats especials de luxe. Per aquesta raó, des d'aquesta columna mensual —i des del compte @esmorzarsdeforquilla.cat— us acosto indrets icònics on tastar aquest àpat nostrat que esborra els brunch del nostre país.

Avui visito la meva estimada Lleida, terra de pagesos i carrinclons. La Terra Ferma, a Ponent, és un dels racons més especials de Catalunya. Ara bé, el que és més especial de tot, avui, és la visita que rebo de dos convidats de luxe: Jordi Turull, Eduard Pujol, Violant Cervera i Ignasi Prat. El secretari general de Junts i el senador visiten Lleida per gaudir d'un esmorzar de forquilla a l'alçada. Cal Benito és un temple del bon menjar casolà, fet amb amor i paciència i amb productes de proximitat. A més, per acabar d'arrodonir-ho, aquest esmorzar coincideix amb el cap de setmana de l'Aplec del Caragol, la festa gastronòmica més gran de Catalunya i la més especial per als lleidatans.

Callos esmorzar Cal Benito Jordi Turull foto cedida
Callos del restaurant Cal Benito / Foto: Cedida

Per a aquest esmorzar, a Cal Benito ens han servit diferents plats que són especialitat de la casa. Hem començat amb una fantàstica secallona i una mica de pernil per obrir gana. Els embotits, com no podia ser d'una altra manera, són de primera qualitat. Jo he gaudit d'un bacallà confitat amb mongeta del ganxet; cuina catalana en vena. Per la seva banda, en Jordi s'ha cruspit uns deliciosos callos, el que ell en diu 'tripa'. Li he preguntat al Jordi quina creia que era la comarca que feia la millor cuina catalana del país. Com no podia ser d'una altra manera, m'ha dit el Vallès Oriental, la seva comarca natal. S'ha de reconèixer que la pregunta era complicada perquè, tal com diu ell mateix, a Catalunya es menja molt i molt bé a tot arreu. Els catalans som capaços de fer quilòmetres per gaudir d'un bon esmorzar de forquilla.

Jonathan i Jordi Turull esmorzar de forquilla Cal Benito Lleida foto cedida
Esmorzant amb en Jordi Turull al restaurant Cal Benito de Lleida / Foto: Cedida

Tot plegat ho hem celebrat enmig del cap de setmana de l'Aplec del Caragol. Una festa que aplega 200.000 persones vingudes d'arreu del món per menjar caragols, beure cervesa i xerrar, cantar i ballar moltíssim. L'Aplec és especial per molts motius, però el d'enguany el recordaré amb molt d'afecte perquè la visita de persones del nivell del Jordi i l'Eduard sempre és benvinguda. Avui llueixo amb orgull la samarreta de la meva colla, les Reginetes de Secà, del meu poble, Almatret. La cuina catalana, com l'Aplec, forma part del nostre ADN. Hem de defensar la nostra gastronomia i les nostres tradicions fins a les últimes conseqüències per evitar que altres costums forans, com el 'brunch', ens prenguin allò que sempre ha sigut nostre. Salut i al lío, gourmeters!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!