Per fer un bon esmorzar de forquilla de vegades no cal trencar-se gaire el cap. Si bé és cert que cada vegada hi ha més locals nous, sovint només cal aturar-se i pensar en els restaurants de tota la vida. Aquells establiments que són un referent al lloc on vius i que si han estat servint bona teca tota la vida és perquè saben fer les coses bé. És el cas del bar Tòfol, un clàssic lleidatà on es pot tastar autèntica cuina catalana tradicional per gaudir d'un esmorzar per treure's el barret.
Un clàssic de cuina catalana a Lleida
El bar Tòfol és un dels restaurants més clàssics de Lleida per fer-hi un bon esmorzar de forquilla. Obert des de 1954, ofereix esmorzars casolans, dinars i sopars, tot amb una cuina de mercat i amb productes de proximitat de primera qualitat. Un restaurant que tanca els caps de setmana i que per dins té un estil rústic amb dues sales i un altell. A les parets hi pengen desenes de quadres amb fotos d'amics i amigues dels propietaris; gent coneguda de la ciutat i de Catalunya que ha passat per aquí.
El nom del local, Tòfol, és el sobrenom que tenia en Cristòfol, fundador del restaurant juntament amb la Ramona
L'Isma és la tercera generació al capdavant del local. El seu pare, que regentava el bar abans que ell, va ser jugador del Lleida. I els fundadors del local, padrins de l'Isma, van ser la Ramona i el Cristòfol. Des de la seva obertura, el bar Tòfol té molta fama pels plats de cullera i per les truites en honor a la Ramona, que fan al mateix moment de servir. I el nom del local, Tòfol, és el sobrenom que tenia en Cristòfol, fundador del restaurant juntament amb la Ramona.
Per començar l'esmorzar, dos dels clàssics del bar Tòfol són la truita de porros i les anxoves. Una truita en honor a la padrina Ramona i unes anxoves amb la seva picada d'all que són un espectacle. Com no podia ser d'una altra manera, avui, a casa, toca gaudir del fantàstic producte de la nostra horta amb una deliciosa amanida.
Seguim amb el capipota; però no un capipota qualsevol. Aquí el fan amb cigrons i llamàntol, un plat nou que han incorporat recentment a la carta i que està triomfant de valent. Un altre dels plats que no pot faltar és la llonganissa grossa de Lleida amb tomata, un imprescindible tant per la qualitat de producte com pel sabor del plat. Per acabar, tanquem l'esmorzar amb unes postres de músic, un plat a l'altura dels clàssics que hem degustat avui.
El bar Tòfol també té molta fama per les seves carns i el seu steak tàrtar, uns plats que es poden gaudir al migdia o a la nit i que també val molt la pena venir a tastar.
