Cada 29 de setembre se celebra el Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentari, una data que ens convida a aturar-nos i reflexionar sobre un problema global que també té conseqüències locals. Cada any, tones i tones d’aliments acaben a les escombraries mentre milions de persones al món pateixen inseguretat alimentària. Però no només això, el malbaratament no només suposa una pèrdua de recursos econòmics, sinó també un impacte ambiental enorme: s’hi associen emissions de gasos d’efecte hivernacle, un ús innecessari d’aigua i una pressió afegida sobre els sistemes de producció.
Així doncs, reduir el malbaratament alimentari és una responsabilitat compartida que implica governs, empreses i, sobretot, cadascun de nosaltres. Quin millor dia que el d'avui per prendre consciència i començar a actuar? Condis ha volgut contribuir amb el seu granet de sorra i s'ha sumat a la campanya 'Aprofitem els aliments' impulsada per la Generalitat de Catalunya per sensibilitzar sobre la importància de reduir la quantitat de menjar que llancem a la brossa, però que és aprofitable. I ho ha fet acompanyant el xef de Can Culleres al supermercat perquè ens ensenyi que es poden transformar aliments imperfectes, que moltes vegades acaben al contenidor, en plats realment deliciosos i nutritius.
La campanya 'Aprofitem els aliments'
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa la quarta edició de la campanya ‘Aprofitem els aliments’, amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris. Comptarà amb la col·laboració i participació del sector de la restauració, la Fundació Espigoladors, la Plataforma Aprofitem els Aliments, l’Oficina Conjunta per l’Alimentació Sostenible i altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari.
Amb la seva quarta edició, la campanya es consolida com un esdeveniment de referència en la conscienciació ciutadana sobre aquesta problemàtica, oferint iniciatives innovadores per combatre-la, com ara els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que aquest any tindrà lloc a Vic.
Prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris és una responsabilitat compartida. Cada petit gest individual per aprofitar millor el que mengem i evitar que es llencin aliments en bon estat genera un impacte positiu a escala global. Sumant esforços podem transformar la manera com valorem els aliments i avançar cap a una consciència col·lectiva més sostenible a nivell ambiental, social i econòmic.
La campanya ‘Aprofitem els aliments’ s’integra dins l’estratègia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que alhora s’emmarca dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028, que té com a finalitat avançar cap a un model alimentari més sostenible, transformador i fonamentat en l’economia circular a Catalunya.
Junts podem transformar la manera com valorem els aliments i avançar cap a un futur més just i sostenible. Pren consciència i actua!