La llimona i la llima són dos cítrics molt habituals a la cuina. Els fem servir sobretot a l'estiu en receptes refrescants, però són un ingredient molt útil i versàtil en tota mena de plats per acabar-los amb un punt deliciós. Arrebossats de carn o de peix, cremes o fins i tot arrossos són plats ideals per acabar amb una mica de llimona espremuda. Però de vegades aquest cítric amargueja. Per sort, hi ha un truc molt útil amb el qual evitaràs aquest efecte indesitjat i aconseguiràs esprémer cada llima de la manera més eficient.
Com esprémer una llimona sense que amarguegi
La llimona és el cítric més habitual a les cuines catalanes, tot i que sovint també es pot substituir per llima. Unes fruites que serveixen com a ingredient principal de moltes receptes, sobretot de postres o begudes, però que també fem servir per condimentar alguns plats. Aquest truc de la cuinera Gessamí Caramés, presentadora del programa Cuines de TV3 i xef del restaurant Meleta de Romer, de l'Ametlla de Mar, serveix per a qualsevol cítric. Per tant, el pots aplicar a la llimona i a la llima, però també a la taronja o la mandarina si les has d'esprémer.
Hi ha diferents maneres d'aprofitar les llimones en una recepta. En algunes és l'ingredient principal, com en sorbets, granissats o gelats; en d'altres forma part de la guarnició, com en el pollastre o en l'ànec a la llimona
Els cítrics són àcids, però de vegades amarguegen. Això es deu a la part blanca entre la pell i la carn que envolta la fruita. Quan facis servir la pell d'una llimona en una recepta (en una crema catalana, per exemple) convé que no hi posis la part blanca perquè et quedaria amarg. Per evitar aquest sabor, a l'hora d'esprémer, convé seguir uns passos molt senzills, però molt útils.

El primer que has de fer és un massatge; a la llimona, no a ningú més. D'aquesta manera estovaràs una mica la fruita i faràs que després surti més suc. Un cop quedi estovada, l'has de tallar. En comptes de partir-la per la meitat, com es fa habitualment, talla-la evitant el centre. La del mig és la part amb més suc, per tant, si la talles, en perdràs una part que pots aprofitar si la talles per les vores. I amb la llimona (o la llima, taronja, mandarina, o cítric que vulguis) estovada i tallada, és moment d'esprémer. Pots fer-ho només amb els dits o amb l'ajuda d'una forquilla.
Hi ha diferents maneres d'aprofitar les llimones en una recepta. En algunes és l'ingredient principal, com en sorbets, granissats o gelats; en d'altres forma part de la guarnició, com en el pollastre o en l'ànec a la llimona. El més pràctic, però, és fer-la servir com a condiment, igual que afegeixes sal, pebre o vinagre a un plat per donar-li un toc final.