Com la fruita sencera, el suc de taronja està compost aproximadament per 10 per cent de sucres naturals procedents de la mateixa fruita (fructosa, sacarosa, i glucosa) i el 90 per cent restant és aigua, vitamina C, folat, potassi i altres vitamines, minerals, i fitonutrients.

Un vas de suc de taronja en conté més del 50 per cent de la ingesta diària recomanada de vitamina C, i tan sols contribueix al 3 per cent de les calories diàries en la dieta.

En concret, la vitamina C ajuda a reduir el cansament i la fatiga i és un protector natural. El seu consum millora l'absorció de ferro procedent de fonts diferents de la carn i, a més, és essencial per a l'estructura dels ossos, cartílags, músculs i vasos sanguinis, i ajuda a mantenir els capil·lars i les genives.

Taronges
Taronges / Font: Unsplash

Un vas de suc de taronja en conté més del 50 per cent de la ingesta diària recomanada de vitamina C

Quina és la seva funció en el nostre organisme?

Segons la Fundació espanyola de cor: La vitamina C actua com un potent antioxidant. Té un paper important en la síntesi de col·lagen, en la cicatrització de les ferides, en la funció immune i en la síntesi de neurotransmissors.

I quines són les conseqüències del seu dèficit?

Debilitat, irritabilitat, aprimament, miàlgies i artràlgies generalitzades. En els casos més greus aquests símptomes evolucionen fins a l'Escorbut (empobriment de la sang, taques lívides, ulceracions a les genives i hemorràgies), malaltia més comuna en països en vies de desenvolupament.

A continuació, hem de concretar on "se'n van les vitamines". Les vitamines del suc de taronja acabat d'esprémer s'oxiden en entrar en contacte amb l'aire. L'oxidació és una reacció química en la qual la substància rovellada perd electrons, donant-los-hi a una altra espècie que es redueix. I això és precisament el que ocorre amb la vitamina C. La vitamina C, també denominada àcid ascòrbic, es rovella en presència d'aire i/o llum a àcid dehidroascòrbic.

Un popular experiment que va realitzar Alberto Chicote en un dels seus programes de televisió va demostrar que la vitamina C tarda a oxidar-se fins a 12 hores. Curiós, veritat?

Suc Taronja
Suc Taronja / Font: Unsplash

Però per què diem que és un mite?

Perquè el nostre cos té la capacitat de convertir aquesta vitamina oxidada en vitamina C de nou, i utilitzar-la com a tal. És a dir, malgrat que la vitamina C del suc s'oxidi completament, al cap d'unes dotze hores, la forma rovellada és igual d'aprofitable.

Compte, estem parlant de la situació típica a qualsevol llar: esprémer una taronja i mantenir el suc a temperatura ambient fins que algú decideixi beure'l. I recalquem això, perquè la veritable manera que el suc perdi la vitamina C és sotmetent-se a altíssimes temperatures, d'almenys 100 graus, que aconsegueixin descompondre irreversiblement aquesta molècula.

Així que la pròxima vegada que algú t'"amenaci" de la pèrdua de vitamines, tingues en compte que pots guardar el suc i continuar gaudint de tots els seus beneficis per a l'organisme.