Reescalfar pasta sol ser un d'aquests reptes quotidians que, si no es fa bé, acaba arruïnant un plat que originalment era deliciós. El resultat més habitual? Una textura pastosa, enganxosa o directament una pasta resseca que ha perdut tota la seva gràcia. Però el que molts no saben és que existeix un truc molt senzill i efectiu que s'ha transmès durant generacions a moltes cases: el truc de l'àvia. Una tècnica simple, sense complicacions i que no requereix cap estri especial, però que aconsegueix que la pasta reescalfada quedi tan saborosa i solta com acabada de fer. Aquesta manera d'escalfar la pasta, lluny del microones i dels errors comuns, es basa en una cosa tan bàsica com tornar-li la seva humitat original, i això marca la diferència.

El truc de l'àvia per escalfar la pasta

El secret està a evitar reescalfar la pasta directament, sigui al microones o a la paella, i optar per una tècnica que recuperi la seva textura natural sense trencar-la. Com es fa? N'hi ha prou amb posar aigua a bullir, i una vegada que arribi al punt d'ebullició, apagar el foc. Llavors, s'introdueix la pasta cuita durant uns 30 a 60 segons, depenent del gruix. Això permet que la pasta s'escalfi de forma suau, sense passar-se de cocció i sense perdre la seva consistència ferma i sucosa. De fet, no només recupera la seva textura, sinó també part del seu sabor, sobretot si va ser cuinada amb una salsa que encara conserva.

Mai no utilitzis el microones / Foto: Unsplash

Aquest mètode, a més de ser ràpid, és molt més respectuós amb l'aliment que el microones, on la calor no es distribueix de forma uniforme i tendeix a assecar els ingredients. Fins i tot la pasta amb salsa pot beneficiar-se del truc de l'àvia, sempre que es reservi una mica de líquid en reescalfar-la o s'afegeixi una cullerada d'aigua per reactivar la salsa. La calor suau ajuda que tot torni a integrar-se sense que el plat perdi la seva harmonia original.

Amb aquest truc aconseguiràs una textura ferma i sucosa, a part de gran part del seu sabor original

Un altre dels avantatges d'aquest mètode és que serveix per a qualsevol tipus de pasta: des de macarrons fins a espaguetis o tallarines. També és ideal si s'ha guardat a la nevera i ha quedat una mica compacta o espessida. En aquest cas, una breu immersió en aigua calenta és suficient per separar-la sense esforç i tornar-li aquesta textura lleugera tan característica d'una pasta ben feta.

Deixa que allò pràctic i saborós vagin plegats / Foto: Unsplash

De vegades, els trucs més eficaços no estan en els llibres de cuina, sinó en la memòria familiar, on el que és pràctic i el que és saborós van plegats. Així, amb una mica d'aigua calenta i un toc de paciència, podràs gaudir de la teva pasta reescalfada com si acabés de sortir de l'olla.

Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!