La presentació de l’inici de les festes de les verdures de Tudela ha tingut lloc aquesta setmana a l’espai CocinaMe de Montagud Editors amagat a la rebotiga de la llibreria que tenen a l’Eixample barceloní.  El menú ha estat elaborat pels xefs de Navarra Ricardo Gil (Restaurant 33, Tudela), Aaron Ortiz (Kabo*, Pamplona), Leandro Gil (La Biblioteca*, Pamplona) i la  pastissera Joanna Artieda.
Les festes que tenen com a objectiu principal donar suport als productes i productors de la regió, enguany celebren la trentena edició que tindrà lloc del 13 al 28 d'abril a Tudela i altres localitats de la Ribera Navarra, per tant, esteu avisats per si us hi voleu apropar.

ESPACIO 2
Espai CocinaMe / Foto: Cedida

Així doncs, al número 70 del carrer Enric Granados és on s'amaga aquesta cuina clandestina que organitza esdeveniments exclusius amb cuiners del més alt nivell, Alejandro Toquero alcalde de Tudela i Emilio Garrido president de l’ordre del Volatín” han dirigit unes paraules als assistents lloant les verdures de Tudela i els seus productors.
Ens han parlat del bon moment per a les verdures de Tudela atès que ara estan de moda, la qual cosa no era així anys enrere tot i que els tudelans sempre les han tingut en consideració reivindicant el seu consum habitual per garantir una bona salut.

ESPACIO 5
Espai CocinaMe 2 / Foto: Cedida

Antigament, les verdures s’utilitzaven com a acompanyament, però ara s’utilitzen com a plat principal. Fa trenta anys que l’Ajuntament de Tudela juntament amb l’ordre del Volatín han impulsat aquestes festes durant el mes d’abril justament quan els espàrrecs, carxofes i cabdells estan en el seu millor moment. Com a curiositat, són les segones festes de Navarra després dels Sant Fermins amb centenars d’actes vinculats a les verdures, una festa gastronòmica on tothom està convidat a Tudela i la Ribera de Navarra.
Tudela és també la segona ciutat de Navarra després de Pamplona, nomenada també la capital de la verdura o la ciutat de les tres cultures, ja que van conviure la cultura jueva, cristiana i musulmana. L’alcalde tanca la presentació convidant-nos a visitar la ciutat i gaudir de la seva gastronomia.

borraja
Patates a la importància amb borraines / Foto: Víctor Antich

Disposats a comprovar una vegada més la qualitat de les verdures de Navarra ens abraonem sobre dels aperitius que són una trilogia segons el xef Leandro Gil de nom Arrels, estudi i interpretació. És una Royal d’arrel d’api que és la base amb una crema de vegetals avinagrats on el protagonisme se l’endú l’arrel d’enciam afegint pebrot verd i vegetals per donar contrast.
Tastem un vi blanc d’aquí, l’Escabeces D.O. Tarragona dels cellers Mas Martinet.  Ens porten una duquessa de patata que originàriament és puré de patata, ou i pebre on el xef Ricardo Gil li afegeix unes perles de crema airejada i una crema de cigrons, de fet les converteix en unes patates a la importància amb borraines.

pochas
"Pocha caparrona”  envinagrats i tòfona de primavera / Foto: Cedida

Continuem amb unes mongetes “pocha caparrona”  envinagrades i tòfona de primavera cuinades per Aaron Ortiz que són una meravella i tanquem amb un pastís Tatín de tomàquet Feo de Tudela elaborat per Joanna Artieda regat amb un xerès Cream Classic per desengreixar.