Una fleca de Pla de l'Estany ha creat un tortell de Reis republicà que, al seu interior, amaga la figureta d'un caganer, en comptes de la tradicional del rei. "Hi volia posar alguna cosa ben nostrada, més catalana i de la terra, i la idea que més patxoca em va fer va ser la de fer servir un caganer, molt habitual també per aquestes dates en els pessebres", explica Albert Serralvo, el flequer que ha ideat aquest tortell. Més conegut com a Albert de Can Maula, és la sisena generació de flequers d'una família que va començar a fer pa el 1876.

Hi volia posar alguna cosa ben nostrada, més catalana i de la terra

És la particular proposta que fa la fleca Pa de Can Maula de Melianta, per al pròxim 6 de gener. I per qui trobi el caganer, el premi ha estat substituït per una barretina, un dels complements que duu la nova figureta. "Com que aquest personatge no porta corona, aquest tortell tampoc en té i al seu lloc hi hem posat una barretina", afegeix l'Albert. De fet, la barretina és un element que ell mateix ha fet a mà. El tortell s'elabora amb farina ecològica de la Farinera Coromina de Banyoles, de manera artesanal, i apostant pels ingredients de proximitat. "És un tortell de quilòmetre zero, fet a casa nostra. M'encarrego d'elaborar la massa, la barretina la fem nosaltres mateixos i els caganers els vaig a comprar a una parada que hi ha instal·lada durant aquestes festes de Nadal a Girona", indica Serralvo. 

Albert Serralvo amb el tortell de Reis republicà / Foto: Cedida per Jaume Lis
Albert Serralvo amb el tortell de Reis republicà / Foto: Cedida per Jaume Lis

Del rei al caganer

A Can Maula no tenim rei

Prescindir de la tradicional figureta del rei es converteix en el tret més característic del tortell, qui en el seu lloc trobem un caganer. "Hi volia posar alguna cosa ben nostrada, més catalana i de la terra, i la idea que més patxoca em va fer va ser la de fer servir un caganer, molt habitual també per aquestes dates en els pessebres", argumenta Albert Serralvo. El brioix manté la tradició d'amagar-hi una fava, que obliga qui la troba a pagar el tortell. El producte ve acompanyat de la frase "A Can Maula no tenim rei". Serralvo ho justifica dient que l'establiment, allò que fa són "tortells republicans amb fava i barretina".

Sisena generació de flequers

M'encarrego d'elaborar la massa i la barretina, i els caganers els vaig a comprar a una parada que hi ha instal·lada durant aquestes festes de Nadal a Girona

Albert Serralvo és la sisena generació de flequers de Can Maula, d'una família que va començar a fer pa el 1876. Els inicis se situen a Banyoles, quan un dels seus avantpassats, que era picapedrer, coïa ceràmiques i aprofitava l'escalfor del forn per escalfar el pa dels veïns. Poc després, en aquella casa es va començar a fer pa i a coure'n, el pas previ a l'obertura de la primera botiga. Serralvo es va instal·lar a Melianta, Fontcoberta, on va inaugurar la fleca Pa de Can Maula el setembre del 2018 per continuar d'aquesta manera amb la tradició familiar. El pa que s'hi fa és artesà, amb productes naturals i farina ecològica de la Farinera Coromina.