En el marc del projecte True Italian Taste, promogut pel Ministeri Italià d'Afers Exteriors i de la Cooperació Internacional per rellançar el producte italià autèntic, la Cambra de Comerç Italiana de Barcelona organitza la quarta edició de The Authentic Italian Table, un festival que celebra la italianitat en les seves manifestacions culturals: gastronomia, teatre i música.

Els restaurants que hi participen oferiran una àmplia varietat del menjar de carrer més deliciós d'Itàlia: des de la pasta de Le Cucine Mandarosso o Al Grano, la fregola de Can Sardi, els arancini de Fastuc i la piadina de mortadel·la de Zaza Cuina i Vi, als gelats de DelaCrem i els dolços típics de La Pasticceria di Gracia... Més de 25 propostes per menjar-se Itàlia de la manera més saborosa.

TASTE IT 2
Gelateria DelaCrem / TASTE IT

The Authentic Italian Table ofereix entrada gratuïta i se celebra l'11 de juny a la terminal de Grimaldi Lines al Port de Barcelona, amb un horari que va des del migdia fins a la una de la matinada. És una iniciativa de la Cambra de Comerç Italiana de Barcelona, l'objectiu de la qual és apropar la tradició del receptari regional italià als amants de la gastronomia d'Itàlia des d'un enfocament d'autenticitat, origen i pedagogia. En aquesta quarta edició, la gastronomia continua sent l'autèntica protagonista, però es dona visibilitat també a altres manifestacions culturals made in Italy com ara la música o el teatre.

Al festival, a la terminal Grimaldi, hi ha una altra picada d'ullet a Itàlia: un entorn que el dia 11 de juny estarà preparat per poder gaudir de les actuacions repartides per tot l'espai, amb envelats i zones de degustació en taules i cadires cobertes per degustar la variada oferta de restauració amb plats que oscil·laran entre els 4 i els 6 euros.

TASTE IT 3
The Authentic Italian Table / TASTE IT

La gastronomia estarà representada per 12 restauradors que oferiran receptes regionals, plats inèdits a la ciutat i una mostra de les tendències del menjar popular italià, tot això en un divertit format street food. No hi faltaran la pasta, la pizza, els fregits, les piadines i molt menys els gelats artesanals i els dolços típics. En només un dia, el visitant podrà gaudir de fins a 25 plats salats i dolços que representen els sabors autèntics de pràcticament totes les 20 regions que formen Itàlia.

Així mateix, els visitants podran participar en diversos tallers per aprendre a elaborar i gaudir dels productes italians més icònics de la seva cuina: Davide Spada, de Pasta Spada, revelarà els trucs pràctics d'elaboració de la pasta fresca; Bella Italia ensenyarà com preparar delicioses pizzes casolanes i Galù explicarà com es preparen les sempre suculentes salses italianes més conegudes. No faltarà tampoc un recorregut per la vasta representació de la viticultura italiana, amb tasts de vins, impartits per Vertical Wine.

TASTE IT 4
The Authentic Italian Table / TASTE IT

Els participants en l'street food són els següents: Le Cucine Mandarosso, amb fusillo avellinese alla Antonella i scialatielli al pesto de pistatxo, ricotta i tomàquet; Bella Italia, amb pizza fregida; Can Sardi, amb fregola i panada sarda de carn i verdures; Menudo Ba-bar amb parmigiana d'albergínies i entrepà de mandonguilles; Contracorrent, amb croqueta de parmesà amb toc de llimona i entrepà d'ossobuco de be amb gremolada i ceba adobada; Zaza Cuina i Vi amb una piadina de mortadel·la i porc tonnato amb tàperes fregides; Fastuc amb un roll de burrata cruixent i arancino de sípia en la seva tinta; Radici amb una amatriciana i peix fregit; La Porchetta, com el seu nom indica, amb un entrepà de porchetta; Al Grano amb uns paccheri piccanti amb salsa de tomàquet, 'nduja i burrata fumada i ravioli del plin d'espinacs amb salsa de parmesà i tòfona fresca d'estiu, i pizza elaborada pels especialistes de Garda Gastronomía. Els gelats seran de DelaCrem i els dolços típics italians de la Pasticceria di Gracia.

TASTE IT 5
The Authentic Italian Table / TASTE IT

El teatre també tindrà un espai a The Authentic Italian Table amb les actuacions de Teatro de Compagnia Teatrale Italiana di Barcelona i Spritz Up Comedy. La música la portaran Sansalas i Swing Social Dance; els balls folklòrics italians, amb Mastika Project; el vintage swing i pop dels anys cinquanta i seixanta, amb La Dolcevita; el pop italià, amb Olden, i un set de dj que punxarà èxits italians dels anys vuitanta, noranta i principis del 2000.

The Authentic Italian Table compta amb el suport de Garda Gastronomía, que a més hi participen amb un estand en el qual elaboren pizza en directe al seu forn; també d'Aperol, els seus internacionalment famosos spritz refrescaran els assistents, i de Lavazza, amb un estand propi de venda per degustar el cafè més reconegut com a made in Italy.

El projecte True Italian Taste, impulsat per posar de relleu els més de 800 productes agroalimentaris italians de denominació d'origen i identificació geogràfica reconeguts per la Unió Europea, treballa per revaloritzar conceptes com la qualitat, tradició i territori, i per sensibilitzar el consumidor i els professionals del sector sobre els beneficis de fer servir el producte italià autèntic.