En el marc de Terra i Gust, la Festa de l'Alimentació Sostenible, Slow Food Barcelona ha atorgat els II Premis a la Responsabilitat Gastronòmica, reforçant l'aposta de l'entitat per la difusió dels valors de l'agroecologia i la gastronomia local. L'acte, celebrat el vespre d'aquest divendres 22 de setembre en l'Espai Show Cooking de Terra i Gust, ha estat conduït per Toni Massanés, director de la Fundació Alícia. S'han atorgat tres premis que volen fer costat a persones, col·lectius i iniciatives que contribueixen a la protecció mediambiental, la sostenibilitat i l'alimentació saludable.

II Premis a la Responsabilitat Gastronòmica: els 3 premiats

El Premi al Cuiner/a Responsable ha sigut per a en Sergi de Meià, cuiner de referència per ser un dels impulsors de l'Slow Food a Catalunya i del concepte km0. Gran defensor i divulgador dels productes locals i els seus productors, establint amb els mateixos una relació de confiança que l'ha portat a investigar per conèixer, des de 2002, els petits productors i així entendre l'origen del producte i la petjada de qui el produeix. Raquel Gil, regidora de promoció econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, ha lliurat el premi, recollit per un emocionat Sergi de Meià.

El Premi al Productor/a Responsable ha sigut per a Econau, associació creada per diversos productors agroecològics (fonamentalment de garrofa, ametlles, avellanes i olives) de les comarques del Baix Camp, Alt Camp i les quatre comarques que conformen les Terres de l'Ebre per la seva visió organitzativa però també per la seva visió empresarial sense renyir amb la seva faceta pagesa. Són docents en agroecologia i lideren activitats de salut i benestar, com la seva aula ambiental, on duen a terme activitats educatives i d'oci en la naturalesa, contribuint a un major benestar i a una relació equilibrada i sostenible entre les persones i el mitjà. Chiara Bombardi, presidenta d'Slow Food Barcelona, al costat de Danielle Rossi, xef, comunicador i membre fundador d'Slow Food Barcelona, han efectuat el lliurament del premi.

  3
Imatge de l'ambient de Terra i Gust / Foto: Cedida

Finalment, el Premi a la Millor Iniciativa Responsable se l'ha endut FoodCoop, el primer supermercat de Barcelona on el comprador també és propietari, participant així del funcionament i col·laborant per fer més accessible una forma de consum coherent amb els valors de sostenibilitat i transformació social. Lidón Martrat i Sanfeliu, Coordinadora de l’OCAS (Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible), ha entregat el premi.

Slow Food Barcelona: la llum de l'economia gastronòmica

Fundada el 2005 com a moviment local a partir de les premisses de l'organització internacional, Slow Food Barcelona és una referència a Barcelona a treballar l'ecogastronomia per unir la cultura gastronòmica i l'ecologia, promovent la defensa de la biodiversitat agroalimentària local i la preservació del medi rural i marí.

Cartell Terra i Gust 2023
El cartell Terra i Gust d'aquest 2023 / Foto: Ajuntament de Barcelona

La finalitat dels Premis a la Responsabilitat Gastronòmica que impulsa Slow Food Barcelona és la d'estimular la innovació, consolidació i difusió de persones, projectes i col·lectius que aposten per l'agroecologia i la restauració sostenible, amb impacte social i alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a un creixement sostenible i just.