Els additius alimentaris compleixen funcions molt necessàries com prolongar la vida útil dels productes i ajuden al fet que el sabor arribi sempre en el seu punt. Sense ells, molts aliments s'espatllarien en hores i perdrien gran part del seu atractiu. Dit això, no tots els additius són iguals, alguns poden ser innocus o, fins i tot, recomanables en petites dosis, mentre que d'altres convé limitar al màxim. Roger Vilageliu, nutricionista bolcat a les xarxes socials, ha publicat un nou vídeo enfocat a aquests additius que no són tan recomanables i que seria millor evitar.

Aquests són els 7 additius alimentaris que hauries d'evitar

Per a Vilageliu, el millor consell és: “Sempre que puguis, tria aliments frescos i mínimament processats”. Això és perquè, en consumir una poma o un peix fresc, sabem al 100% els ingredients que conté. Una cosa que es complica quan comprem un producte processat. De tots els additius i conservants que normalment s'utilitzen al nostre país, aquests són els 7 que Roger posa en la seva “llista negra”. Això sí, sempre cal tenir present que tots ells estan controlats i vigilats per les autoritats sanitàries, que estableixen que el seu ús és segur. Encara que mai no està de més recordar que en molts casos, la recomanació se centra en un consum moderat.

Portar una alimentació de veritat no ha de veure amb prohibicions estrictes, sinó amb triar productes que respectin la teva salut. Apunta aquests set additius, revisa etiquetes i aposta pel fresc: fruites, verdures, carns i peixos sense processar. El teu cos i el teu paladar notaran la diferència.

Glutamat monosòdic (E621)

Apareix a les sopes instantànies, snacks salats i salses preparades. És un potenciador de sabor molt utilitzat en cuina asiàtica industrialitzada i en snacks. Pot provocar mals de cap, enrogiment facial i sensibilitat en persones susceptibles. Opta per brous casolans i snacks l'etiqueta dels quals inclogui “sense potenciadors de sabor”.

Les sales industrials com el quètxup, mostassa i maionesa contenen additius / Foto: Unsplash

Aspartam (E951)

Ho trobem als refrescos “light”, als xiclets sense sucre i a les postres com les gelatines. Aquest edulcorant artificial és fins i tot 200 vegades més dolç que el sucre i apareix en productes “sense calories”. S'ha relacionat amb mals de cap i efectes a llarg termini que encara s'estudien com algun tipus de càncer. Substitueix-lo per estèvia, eritritol o per petits trossos de fruita fresca.

Colorant Groc 5 / Tartrazina (E102)

El consumim a les llaminadures, els refrescos i begudes de colors, les postres grogues (crema, flams) i el colorant per a la paella. S'ha vinculat a al·lèrgies cutànies i a un augment de la hiperactivitat infantil. Per evitar-los, tria productes amb colorants “naturals” (cúrcuma, extracte de remolatxa) o sense colorants afegits.

Greixos parcialment hidrogenats (Grasses trans)

Les margarines econòmiques, la pastisseria industrial (brioixeria, galetes barates) i el menjar ràpid i ultraprocessats són els aliments o ingredients on pots trobar aquest additiu. Els greixos trans eleven el colesterol dolent (LDL) i augmenten el risc de malalties cardiovasculars. Tria oli d'oliva i de llavors sense hidrogenar.

El menjar preparat, com els fideus, tenen additius perjudicials / Foto: Unsplash

Nitrats i nitrits (E249–E252)

Els nitrats i nitrits apareixen als embotits com, per exemple, les salsitxes o el pernil cuit, però també en les carns freda i carns curades. S'utilitzen com a conservants i donen aquest color rosat a la carn freda. A l'estómac poden transformar-se en nitrosamines, compostos potencialment cancerígens.

Xarop de blat de moro

El xarop de blat de moro és present als refrescos comercials, la brioixeria i pa industrial, així com les salses envasades (quètxup, barbacoa). Aquest sucre líquid és barat i molt dolç, però el seu abús contribueix al sobrepès, resistència a la insulina i problemes metabòlics. Substitueix-lo per mel, xarops de fruites o, millor encara, consumeix fruita sencera.

Sorbat potàssic (E202)

Finalment, el sorbat de potassi el podem incorporar en el nostre organisme a través de les salses (maionesa, quètxup), sucs i begudes preparades i productes de fleca casolana industrial. Actua com a conservant contra floridures i llevats, però pot alterar la microbiota intestinal. Per evitar-ho, prepara salses casolanes amb vinagre, llimona i sal, o tria productes “sense conservants”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!