Amb l'arribada de la calor i el bon temps, les reunions familiars o d'amics es traslladen a l'aire lliure i les barbacoes es converteixen en el pla ideal. Les rialles, les cerveses i els gelats són ingredients principals, igual com la salsa més tradicional de tot Catalunya: el romesco. La raó és que, es podrà discutir sobre si és millor fer hamburgueses o costelles, si el xoriço està poc fet i si la cansalada viada engreixa molt, però amb aquest complement mai no hi ha dubtes.

Una salsa catalana per preparar directament a la barbacoa

Originari de la zona de Tarragona, el romesco va néixer per acompanyar els calçots. Però està tan deliciosa que no és just reservar-la només per a unes quantes setmanes a l'any. Sobretot, perquè és una salsa que realça el sabor de carns, peixos i verdures sense afegir greixos ocults ni sucres de més, ja que és molt més lleugera i saludable que les salses comercials habituals. A diferència de les salses industrials, el romesco no porta sucres afegits ni additius. Els seus matisos fumats procedeixen del rostit directe al foc, i la seva textura s'aconsegueix amb un grapat d'ametlles o avellanes triturades en un morter (o batedora) fins a formar una crema lleugera.

Per si encara no la tens, aquí va la recepta perfecta per preparar la salsa romesco a la mateixa barbacoa i no tacar la cuina. Els ingredients per a 4 o 6 persones són:

  • 4 tomàquets
  • 4 grans d'all
  • 200 g d'avellana torrada
  • 4 nyores rehidratades
  • 100 ml d'oli d'oliva suau
  • 1 cullerada sopera de vinagre de poma o 1 de postres de vinagre de vi
La clau és fer la salsa des de zero / Foto: Unsplash
La clau és fer la salsa des de zero / Foto: Unsplash

Col·loca els tomàquets sencers, el cap d'alls (amb un tall en la part superior) i la llesca de pa sobre la graella, a mitjana distància del carbó. Deixa que es torrin i s'ennegreixin lleugerament, girant perquè el rostit sigui uniforme. Retira les pells cremades de tomàquets, esprem els alls de la seva pell i aboca-ho tot, juntament amb pa i les nyores, en un morter o el vas de la batedora. Agrega les avellanes i tritura fins a obtenir una pasta rugosa. Per emulsionar la salsa, incorpora l'oli en un fil fi mentre bats o remous al morter, com si muntessis una maionesa. Ajusta de sal i afegeix vinagre al final per donar frescor. Si t'agrada el toc picant, ara és el moment d'incloure el bitxo.

Com conservar la salsa romesco

Això és molt complicat, ja ho sabem, però en cas que t'hagis llançat a fer una bona quantitat i tinguis la sort que la gent pugui deixar de posar pa, no dubtis a conservar-lo. L'endemà, és igual el que hagis de menjar, segur que alegra el plat. Per conservar el teu romesco casolà al màxim de frescor, vessa'l en un flascó de vidre ben net, allisa'l i cobreix la superfície amb un fi raig d'oli d'oliva per protegir-lo de l'aire. Tanca'l hermèticament i guarda'l al frigorífic, on es mantindrà en perfecte estat durant 4 o 5 dies. Si tardes més a gastar-lo, pots omplir glaçoneres amb la salsa i congelar porcions individuals; així tindràs dosis llestes per descongelar ràpidament i acompanyar la teva pròxima barbacoa o saltat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!