El restaurant Les Cols, d'Olot, aconsegueix el Sol Sostenible atorgat per la Guia Repsol. Es tracta d'un reconeixement a la feina feta al restaurant de Fina Puigdevall i Martina Puigvert -millor xef jove de l'estat reconeguda per la Guia Michelin- per l'aposta pel producte de proximitat i per oferir plats molt vinculats a l'entorn on s'ubica el restaurant.

Un guardó de primer nivell

La Guia Repsol premia cada any quatre restaurants de la seva llista, un per cada categoria (3 sols, 2 sols, 1 sol i recomanat a la guia), amb el Sol Sostenible, un guardó de primer nivell que reconeix la feina feta amb consciència mediambiental i sostenible. Es tracta d'un guardó equiparable a les Estrelles Verdes que atorga la Guia Michelin. Enguany, el restaurant català Les Cols, ubicat a Olot i capitanejat per Fina Puigdevall i Martina Puigvert, ha estat l'establiment amb 3 sols Repsol escollit per rebre el Sol Sostenible. La defensa ferma del producte de quilòmetre zero és el que ha valgut a les cuineres de la Garrotxa la distinció de la Guia Repsol. Un producte que ve de l'hort i del galliner del restaurant, d'on obtenen gairebé tot el que serveixen en una sala amb 3 Sols Repsol i 2 Estrelles Michelin. Una feina de camp que ara també es duu a terme a 'Casa Horitzó', un espai d'investigació i I+D en el qual treballa un equip multidisciplinari.

Guardonats Sol Sostenible Repsol 2024
D'esquerra a dreta: Lucia Freitas, Martina Puigvert, Fina Puigdevall, Irene López i Fernando González, són els guardonats amb el Sol Sostenible Repsol d'enguany.
 

Tres restaurants més amb el premi

En les categories de 2 sols, 1 sol i recomanat a la Guia Repsol, els tres restaurants guardonats són A Tafona, de Lucía Freitas; Loreto, d'Irene i Eva López i La Revelía, de Fernando González, respectivament. El restaurant de Lucía Freitas ha rebut el guardó per haver aconseguit una fita inèdita: reconèixer el paper de la dona al llarg de tota la cadena alimentària, així com la protecció de tècniques ancestrals a l'establiment que regenta a Santiago de Compostela. Per la seva banda, les germanes López han rebut el Sol Sostenible per la seva tasca de recuperació de productes no aptes per a la venda al restaurant que tenen a Jumilla (Múrcia). Per últim, Fernando González ha estat guardonat amb el premi per la manera de funcionar del restaurant La Revelía (Amorebieta, País Basc), amb energia geotèrmica i plaques solars

Quatre projectes, liderats pel català de Les Cols, que posen de manifest que la sostenibilitat és el futur inevitable dels restaurants d'alta cuina. Des de les Estrelles Verdes Michelin fins als Sols Sostenibles de la Guia Repsol, cada vegada és més important saber fer la feina de la manera més respectuosa amb el medi ambient i amb l'entorn local dels restaurants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!