El restaurant Enigma, liderat pel xef Albert Adrià, ha assolit aquesta nit una meritòria 34a posició al prestigiós rànquing mundial The World's 50 Best Restaurants, consolidant-se com un dels referents gastronòmics internacionals. A la gala celebrada a Torí, Itàlia, l’establiment barceloní ha estat l’únic restaurant català inclòs entre els 50 primers llocs, una fita que confirma l’impacte global de la seva proposta avantguardista. En el panorama internacional, els focus els ha aclaparat el restaurant Maido, que s'ha coronat com el millor del món agafant el relleu del Disfrutar, campió de l'edició anterior. A més a més, el petit dels Adrià ha guanyat el premi Estrella Damm Chef's Choice.
L'Enigma, únic restaurant català entre els 50 millors del món
El reconeixement suposa un pas més en la trajectòria ascendent d’Enigma, que ja havia estat destacat en edicions anteriors. De fet, el salt és significatiu, ja que en la gala de l'any passat va quedar en la 59a posició i en la de 2023 va obtenir el 82è lloc al rànquing. Enguany, i per primera vegada a la seva història, entra de ple en l’elit culinària del planeta col·locant-se al top 50. Amb aquest èxit, Albert Adrià culmina un altre any d’èxits i referma el llegat innovador de la nissaga Adrià en l’escena gastronòmica mundial.
Catalunya, després d'haver-se alçat amb el triomf en la llista gastronòmica de més renom de tot el món al llarg de 8 anys, ara l'Enigma és l'encarregat de posar el segell català en un rànquing tenyit habitualment amb els colors de la senyera després que El Bulli (en 5 ocasions), El Celler de Can Roca (2) i el Disfrutar (1) hagin assolit el cim mundial i estiguin encapsulats a l'Olimp culinari anomenat Best of the Bests.
“Vaig a per totes i vull que Enigma sigui un referent dins de la cuina mundial”, declarava Albert Adrià en una entrevista a La Gourmeteria. El xef, fan de la cuina xinesa, afegia que “l’edat és un estat d’ànim, dintre de qualsevol persona. En les diferents edats que he tingut, m’he trobat millor o pitjor, únicament el que puc dir és que ara em trobo molt bé. A mi la pandèmia em va donar l’oportunitat de reinventar-me, espero no cometre errors importants, i ara mateix el cent per cent del meu potencial i del meu equip estem centrats en Enigma”. I aquest dijous 19 de juny, la gala del 50 Best Restaurants li ha atorgat aquest meritori reconeixement.
Així és un àpat a l'Enigma de l'Albert Adrià
Diu l’Albert Adrià que oferir una experiència és una cosa fàcil de dir, però difícil de fer. Malgrat això, és el que vol: oferir-la a través del seu menú degustació (240 €) i “fer-ho segons la temporalitat dels productes, amb lògica per tractar-los i cuinar-los”. Des de la benvinguda amb l’aigua de gerds directa d’un preciós samovar fins al gofre de cacau i fava tonka que clou el menú, el comensal travessa un bosc poblat de tècniques antigues i noves, producte nacional i ingredients forans i receptes estimulants que fan pensar: tant de bo aquest àpat sigui infinit. Convé destacar l'impressionant milfulls de llima i wasabi amb sèsam negre, el ravioli de kombu i llebre o la lamprea i trufa pel plat de sashimi de trufa amb lamprea a la bordelesa.