Barcelona ha viscut en els darrers anys el tancament de nombrosos locals emblemàtics, un degoteig constant que ha deixat un buit en el patrimoni cultural i gastronòmic de la ciutat. Cada persiana abaixada suposa la pèrdua d’una part de la memòria col·lectiva dels barris. Per això, quan un establiment històric aconsegueix tornar a la vida, l’alegria es multiplica. És el cas del Mundial Bar, la mítica marisqueria popular del Born, que reobre les portes després de molt de temps sense activitat. El 10 de setembre, el local de la plaça de Sant Agustí Vell, número 1, tornarà a servir menjars i begudes, mantenint l’esperit de sempre.

Reobre la marisqueria més important del Born

El Mundial Bar va ser fundat el 1925 per Miquel Tort Robiralta i ben aviat es va convertir en un espai de referència al barri. Més que un restaurant, era un punt de trobada social, especialment als anys trenta, quan va acollir una penya de boxa en plena època daurada d’aquest esport. Durant dècades, el bar va ser escenari de converses, apostes i tertúlies que van travessar generacions. Entre els seus clients hi van passar figures tan diverses com Gabriel García Márquez, Premi Nobel de Literatura, el dirigent del PSUC Antoni Gutiérrez Díaz o el secretari general del PCE, Santiago Carrillo.

Mundial Bar / Foto: Grup Confiteria
El cartell amb el nom de Mundial Bar / Foto: Grup Confiteria

Ara, la reobertura arriba de la mà de Grup Confiteria, impulsat per Lito Baldovinos i Enric, que han decidit sumar el Mundial al seu projecte de recuperació de locals històrics de Barcelona. Els promotors asseguren que l’objectiu és preservar espais amb ànima i memòria, i tot i reconèixer que mai no podran igualar la feina feta per la família Tort, volen mantenir viu el llegat del bar amb una proposta gastronòmica propera i assequible.

Pel que fa a l’oferta, es respecta la línia tradicional: tapes, platets i plats de peix i marisc, amb un enfocament de preus populars. A més, per celebrar el retorn, del 10 al 14 de setembre el Mundial oferirà als comensals amb reserva l’experiència de “tornar enrere en el temps”: la carta es podrà pagar en pessetes i amb un descompte del 50% sobre els preus actuals.

Cuiner fogons Mundial Bar / Foto: Grup Confiteria
Els fogons del Mundial Bar / Foto: Grup Confiteria

L’espai també ha estat objecte d’una restauració respectuosa. La barra de marbre original continua presidint l’entrada, acompanyada per prestatgeries plenes d’ampolles que evoquen els bars clàssics. A la banda dreta, un gran mural de sis metres —reproduït a partir de fotografies antigues— recorda les èpoques daurades de l’establiment. Les mateixes taules de marbre i ferro que havien acollit tertúlies literàries tornen a estar disponibles pels clients. Al passadís central, imatges i quadres de diferents moments històrics del local construeixen un homenatge viu a la seva trajectòria.

També s’ha recuperat la façana original: un rètol que reprodueix el cartell dels anys 20 i una porta metàl·lica que transmet l’essència del bar de tota la vida. Tot plegat, un exercici de memòria que connecta passat i present i permet reviure el caràcter genuí del Born. El Mundial Bar obrirà de dimecres a diumenge, amb horaris adaptats a cada jornada: de 19 h a 00 h els dimecres i dijous; de 19 h a 01 h els divendres; de 12 h a 01 h els dissabtes; i de 12 h a 00 h els diumenges. Un retorn esperat que vol demostrar que Barcelona encara pot recuperar peces clau del seu patrimoni gastronòmic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!