A l'Estat espanyol es consumeixen uns 14 milions de iogurts al dia. Sis de cada deu neveres en tenen sempre i, només el 2024, la seva compra va tornar a créixer. Amb aquest pes a la cistella, triar bé importa. I no només parlem del preu (que també compta), sinó de les propietats nutricionals de cada iogurt que consumim. Les diferències són notables. Encara que a la nevera tots semblin el mateix, hi ha un món entre uns i altres. La base és sempre la mateixa: llet fermentada per bacteris làctics, que transformen la lactosa en àcid làctic i donen aquesta textura cremosa i aquest punt lleugerament àcid. A partir d'aquí, tot canvia.

De tota mena

Per una banda, hi ha els iogurts naturals, els més senzills i, generalment, els més interessants: només llet i ferments. Després venen els ensucrats o de sabors, als quals s'afegeix sucre, fruites processades, colorants o aromes. També hi ha iogurts amb proteïnes afegides, pensats per a esportistes o per a qui busca un extra de sacietat, i els 0% matèria grassa o “sense sucre afegit”, que no sempre són el que semblen: de vegades compensen la manca de greix amb midons o edulcorants. En els últims anys, s'hi han sumat els fermentats vegetals (soja, civada, coco): poden ser alternativa per a intoleràncies o per a vegans, però el seu perfil nutricional varia moltíssim segons la marca. Ni aquests, amb aparença tan saludable, estan lliures de pecat. Amb tanta oferta, triar l'opció més saludable no sempre és senzill. El primer que convé recordar: alguns alimenten i altres s'assemblen més a unes postres

Davant el gran desplegament d'opcions i la dificultat per triar, el truc de la influencer de la salut ens salva la vida. Sobretot gràcies a la famosa regla 3/4/3 que Boticaria García ha popularitzat

Els que sí que haurien d'estar a la teva nevera

Davant el gran desplegament d'opcions i la dificultat per triar, el truc de la influencer de la salut ens salva la vida. Sobretot gràcies a la famosa regla 3/4/3 que Boticaria García ha popularitzat. Un truc ràpid per escollir sense llegir-se tota l'etiqueta, cosa que a tots ens resulta massa tediosa quan estem al súper amb presses.

Una persona fent la compra amb una cistella i iogurts. / Foto: Cedida

La regla 3/4/3 ho simplifica i n'hi ha prou amb fixar-se en tres línies d'aquesta etiqueta.

  • 3 % de greixos
  • 4 % de sucres (els de la llet)
  • 3 % de proteïnes

Això sol correspondre a iogurts naturals, sense sucre, sense fruita i sense adorns. Si aquest gust et sembla insuls, prova d'afegir-hi tu una culleradeta de sucre, una mica de melmelada, fruita fresca o fruits secs

Així de simple. Això sol correspondre a iogurts naturals, sense sucre, sense fruita i sense adorns. Si aquest gust et sembla insuls, prova d'afegir-hi tu una culleradeta de sucre, una mica de melmelada, fruita fresca o fruita seca. Sempre serà menys sucre que el que afegeix la indústria i guanyaràs control sobre allò que menges.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!