Anjalina Chugani es defineix com una 'ciutadana del món', cosa que no resulta extranya tenint en compte que ha viscut a Londres, a Bangalore (Índia) i actualment resideix a Barcelona. Tres cultures gastronòmiques que han deixat empremta en la seva identitat i que ara ens transmet en un nou llibre de vivències personals i receptes tradicionals de l'índia: Rasa, sabors i històries de la cuina índia.

Colors i sabors

La presentació del llibre va tenir lloc al restaurant Casa Masala, al número 152 del carrer Muntaner de Barcelona. Un local ple d'olors, colors i sabors que automàticament et transporten a la gastronomia índia. Picants, espècies i llegums omplen un espai decorat amb colors vius, grocs, granes i verds que combinen a la perfecció per oferir un ambient agradable i folklòric però sense caure en tòpics i mantenint-se fidel a la tradició real. Disposen d'una barra a l'entrada i de diverses taules al menjador del fons, a més d'una petita terrassa davant de l'entrada.

Casa Masala és el lloc perfecte per presentar un llibre com aquest i escrit per una xef com Anjalina Chugani. Editat per Larousse, Rasa, sabors i històries de la cuina índia és un viatge per la vida de la cuinera del món (que pensa en anglès, és de l'Índia, però viu a Barcelona) i que ens transporta a l'essència de la gastronomia que més la defineix: l'índia. Sabors que aquí ens poden resultar exòtics, són el fruit de receptes molt senzilles - i barates - que s'elaboren diferent en funció de quin lloc de l'índia visitem. 

Anjalina Chugani es defineix com una 'ciutadana del món', cosa que no resulta extranya tenint en compte que ha viscut a Londres, a Bangalore (Índia) i actualment resideix a Barcelona

Capítols per a tots els gustos

Literalment, aquest llibre conté capítols per a tots els gustos. Des de fragments més narratius on Chugani explica la història i la influència d'algunes receptes en el seu tarannà, fins a espais més informals on aprendre a fer cuina de carrer. També guarda un capítol per descobrir els secrets més personals de la seva cuina i un altre dedicat exclusivament al te, una beguda que connecta les seves arrels índies amb les angleses.

Restaurant Casa Masala
Restaurant Casa Masala

Però a més del contingut, el llibre és tant versàtil com bonic. Amb fotografies de Becky Lawton, 'Rasa' pot ser un llibre de sobretaula, d'aquells d'anar consultant a l'escriptori a poc a poc, o un llibre de batalla per tenir a la cuina i perdre la por a atrevir-se a preparar receptes índies tradicionals a casa. Es tracta d'una història de vida explicada a través de la professió de Chugani: la cuina. Una professió que va aprendre de la seva mare, malgrat que al principi fos reticent a ensenyar a cuina a la seva filla.

Chugani explica com ja des de petita es posava a la cuina per veure i aprendre com la seva mare preparava el menjar de casa. Però ella, enfeinada i amb canalla pel mig, la feia fora de la cuina i li deia que no molestés. Però la insistència de Chugani va fer que finalment la mare li expliqués i li transmetés un seguit d'hàbits, coneixements i tècniques que ara ella transmet a la següent generació.