La Diada de Sant Esteve és una festivitat nadalenca que tan sols se celebra en algunes comunitats autònomes d'Espanya, com és el cas de Catalunya. Es tracta d'un dinar familiar que es realitza el 26 de desembre, després de Nadal i on, tradicionalment, es mengen canelons.

La celebració de Sant Esteve a Catalunya

Tal com el seu propi nom indica, a Sant Esteve es ret homenatge a aquest sant que forma part de la tradició cristiana. Se celebra a Catalunya perquè es considera que aquest és el segon dia de Nadal, és a dir, un "post-festum" on també es ret homenatge a importants figures sagrades. És important remarcar que, a Catalunya, el dia de nit de Nadal, que és quan els espanyols celebren el sopar de Nadal, no és festiu en aquesta comunitat, per tant, al final tenen els mateixos dies festius però en dies diferents. Però no només és festa a Catalunya, sinó que el Sant Esteve també se celebra en altres llocs com les Balears que, en aquest cas, tampoc no celebren la nit del 24 de desembre.

La Diada de Sant Esteve és una festivitat nadalenca que tan sols se celebra en algunes comunitats autònomes d'Espanya

Sopa de galets: la millor manera d'entrar en calor

El dinar de Nadal és a Catalunya tan important com en la resta d'Espanya i, a més de peix o marisc, el que no pot faltar és una bona carn. Per això, els xefs de la família solen passar-se el matí a la cuina preparant pollastre, gall dindi farcit o la famosa escudella que se serviran el 25 de desembre. Un banquet en tota regla que omple la taula de plats deliciosos per celebrar el Nadal i dels que, inevitablement, sobraran restes.

Sopa Sant Esteve
Sopa Sant Esteve / Foto: Unsplash

Aquestes sobres són les que s'utilitzen per preparar la famosa sopa de galets del dia de Sant Esteve, un brou calent que ve a la perfecció perquè tota la família entri en calor en un mes tan fred com és desembre. Aquest plat és molt senzill de fer i es compon de tres elaboracions principals: el brou, els galets i les pilotes (o mandonguilles de carn). Aquestes pilotes formen part de l'escudella, una espècie de bullit que se serveix en dues tandes: primer el brou, acompanyat de fideus o arròs, i després la carn (entre la que es troben les pilotes) amb les verdures i els llegums que s'han bullit al brou.

Canelons: el clàssic

Com dèiem a l'inici, res no és tan típic d'un dinar de Sant Esteve com els famosos canalons catalans, sobretot si s'acompanyen d'una bona ampolla de cava ben fresca. Aquest plat, igual com la sopa de galets, també s'elabora amb les restes del dinar de Nadal. I és que el normal és que per a la seva preparació s'utilitzi la carn que ha sobrat del dia anterior, ja sigui de pollastre o de la mateixa escudella, que es neteja d'ossos i es tritura per convertir-lo en el farcit dels canelons.

Canelons|Canalons
Canelons / Foto: Unsplash

Neules: un dolç final

Tot dinar familiar que es preï ha d'acabar amb unes bones postres que posi el punt dolç a la reunió. En el cas del dia de Sant Esteve, el normal és que se serveixin les famoses neules. Un dolç en forma de neula que és una de les postres nadalenques més típiques de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!