Maridar vins i formatges és una experiència deliciosa que permet ressaltar els sabors i aromes de totes dues coses. La pregunta, en aquest cas, no és quan has de prendre vi amb formatge, sinó hi ha un moment dolent per combinar formatge i vi? El maridatge de vi amb formatge no és gaire diferent de maridar vi amb qualsevol altre aliment, però sí que hi ha alguns punts clau a tenir en compte i te'ls expliquem a continuació. El copropietari de la formatgeria Llet Crua, Xevi Miró, ens posa llum a la foscor sobre un món deliciós i poc explorat pel públic general.


En general, el més important a tenir en compte sobre el vi no és tant el gust de fruites, aromes o herbes, com les característiques generals del vi, és a dir, si és dolç, la frescor, l'acidesa o la intensitat. Un cop tinguis clares les pautes generals d'un vi, és molt difícil que t'equivoquis en combinar-lo. Ara bé, com deixa clar a l'inici del vídeo en Xevi Miró, la primera i fonamental norma és "fer el que t'agradi i no seguir cap altra norma que no sigui aquesta". Ara bé, posats a deixar-se endur per les recomanacions dels experts, Miró hi posa fil a l'agulla.

Vi negre o cava? La jerarquia del formatge

El primer aspecte a saber és que els vins negres no són els únics que mariden encertadament amb els formatges. "Ni tots els vins negres són iguals, ni tampoc tots els formatges són iguals". De fet, el formatger posa nom a la seva preferència com a beguda: el cava. "Si hagués de triar un vi que anés bé amb gairebé tot, aquest seria el cavi, que és, en la majoria de les vegades, un vi blanc". I és que el copropietari de Llet Crua demostra un cop més que a la gastronomia es trenquen reiteradament molts mites sobre els vins, els formatges i altres productes.

Un tret rellevant que és important deixar clar és la jerarquia entre els vins i els formatges. "El que jo vull quan faig un maridatge de vins i formatges, és que el vi no passi per sobre del formatge". Per aconseguir-ho, és més fàcil que passi amb els vins blancs amb pocs tanins, que no pas amb els vins negres que són més aspres. Ara bé, hi ha una varietat enorme de formatges i, per tant, tots els vins són adients segons es tracti d'un formatge o d'un altre. Per exemple, "el formatge curat de llet d'ovella aguantarà bé el cop d'un vi negre", defensa Miró. En canvi, un formatge de pasta tova de cabra maridarà molt millor amb un vi blanc.

Les cerveses i els formatges, de la mà

Nova desmitificació, i és que les cerveses poden maridar molt bé amb els formatges. Per exemple, "una stout o una porter anirà molt bé amb un formatge blau", confessa en Xevi Miró. A més a més, un avantatge claríssim que beneficia les cerveses és que, en tractar-se d'una mida més petita, en podem obrir diferents per combinar amb els formatges i tastar diferents sabors. En canvi, les ampolles de vins són més grans i, per tant, perdem aquest avantatge. "Una cervesa IPA va com anell al dit amb un formatge alpí o de vaca".

I, finalment, per acabar d'embolicar la troca, Miró explica maridatges més complicats, però molt divertits. "Els whiskys o els vi dolços són excel·lents opcions per als formatges blaus", sentencia el formatger Xevi Miró.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!