Aquest dimecres se celebra la gran final dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels concursos gastronòmics més importants de Catalunya. El Palau de Pedralbes acollirà la cinquena edició d'un concurs que enguany posa el focus en la cuina catalana medieval sota el lema "Una cuina de fa 700 anys". Un concurs que enguany, a més, es converteix en internacional, amb participants de tot Catalunya, però també d'Andorra. Aquests són els 16 finalistes que opten a guanyar el 'Masterxef' de la cuina catalana.
🗣️ Josep Lladonosa i Giró: "La cuina catalana s'ha de recuperar, dignificar i divulgar"
Un concurs de cuina catalana
La cinquena edició del concurs proposa una tornada als orígens per fer valdre les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Aquest any, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana. A la final participen 16 finalistes (8 a la categoria de cuina i 8 a la de sala) després de dues semifinals eliminatòries en directe realitzades a l'Escola Vedruna Gràcia de Barcelona i a la Plaça Corsini de Tarragona.
Els premis tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament
Els Premis Lladonosa gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Van néixer amb l’impuls dels germans Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.
Finalistes dels Premis Lladonosa
Els participants del concurs de cuina hauran de realitzar un plat principal i unes postres de cuina catalana (basats en el receptari medieval del cuiner Josep Lladonosa), i els participants del concurs de sala hauran de realitzar un conjunt de proves: taula, cervesa, vi, cava, cafè i cocteleria. El concurs repartirà 4 premis: Premi al millor cuiner, Premi al millor responsable de sala, Premi social 'Josep Lluís Rull' de cuina i sala i el Premi cocteleria 'Royal Bliss'. Els participants són els següents:
Finalistes de cuina
- Pablo Medina - Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria
- Claudia Font - Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria
- Bryan Quintero - CETT - Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Wissam Aarif - GHOT - Escola d’Hostaleria i Turisme de Badalona
- Sara Frifra - Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils
- Jenny Mieres - Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils
- Josep Borrell - Escola d’Hoteleria del Pallars
- Júlia Ibars - Escola d’Hoteleria del Pallars
Finalistes de sala
- Daniel Martínez - Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria
- Xavi Sánchez- Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria
- Txell Espelt - Escola Joviat (Manresa)
- Martina Pérez - Escola Joviat (Manresa)
- Ruyman Calvo - CETT - Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Antonio Llosa - Escola d’Hoteleria Ins Dertosa (Tortosa)
- Edgar Vilar - Escola d’Hoteleria Ins Dertosa (Tortosa)
- Axel de Haro - Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella)