Pot semblar que optimitzar l'espai és la principal raó de pes a l'hora de col·locar els aliments a la nevera, però no és així. A l'hora d'organitzar la nevera cal tenir molt presents les necessitats de cada un dels aliments. Alguns requereixen temperatures més baixes que d'altres i per això, elegir l'espai que li correspon a cadascú serà imprescindible per mantenir una higiene adequada al frigorífic. Moltes de les infeccions alimentàries que arriben als centres mèdics tenen a veure amb una mala conservació dels aliments, una cosa que podem evitar si seguim aquests petits consells.

A l'hora d'organitzar la nevera cal tenir molt presents les necessitats de cada un dels aliments

Als calaixos

Aquest espai és reservat per a les fruites, verdures i hortalisses. És la manera d'evitar que l'excés de fred danyi les seves propietats.

Nevera
Nevera / Font: Unsplash

A la porta de la nevera

Aquesta és la zona menys freda de la nevera la temperatura de la qual oscil·la els 10 graus, per tant, aquí col·locarem tots aquells productes que no necessiten temperatures massa baixes. Per exemple, la mantega o margarina, les salses (tomàquet, maionesa, mostassa, etc.) o algunes conserves de llarga durada com les melmelades. Les begudes com refrescos o sucs també aniran a la porta de la nevera, i fins i tot la llet, que si la mantenim ben tancada es conservarà adequadament en aquest espai.

Els ous formen part d'aquest grup d'aliments que col·locarem a la porta de la nevera, preferiblement en el departament que sol estar preparat per a això. D'aquesta forma aconseguirem aïllar-los de la resta d'aliments, ja que aquests absorbeixen amb facilitat les olors.

Part baixa

Quan parlem de la part baixa de la nevera ens referim al prestatge que és just a sobre dels calaixos. Aquesta sol ser la zona més freda i, per tant, la més adequada per allotjar els aliments mes peribles, com la carn i el peix, que necessiten no pas més de 2 graus. Convé que a més els guardem en recipients hermètics o, al contrari, coberts amb paper film perquè es conservin millor.

Part mitjana /superior

Aquí conservarem la resta de productes, per exemple els lactis o els embotits. També és el lloc en el qual guardarem els productes ja cuinats, com sempre preferiblement en tupers o bé coberts amb film transparent, tapes, etc.

A l'estiu, tanmateix, potser necessites alguns trucs per refredar algunes begudes de forma ràpida, per a la qual cosa et mostrem alguns trucs que et poden ajudar a combatre la calor d'aquests mesos:

Un cub, aigua, sal i gel

Sens dubte és un dels mètodes més efectius i ràpids. És un truc molt senzill, ja que només necessites agafar un cub, omplir-lo amb aigua i amb gel, i finalment llançar-li un parell de cullerades de sal. En introduir les begudes només hauràs d'esperar uns 5 minuts aproximadament i es quedaran -10ºC. Tingues en compte que si introdueixes poques ampolles o llaunes, més ràpid es refredaran.

Trucs nevera 2
Trucs nevera 2 / Font: Unsplash

Paper de cuina mullat

Aquest mètode tradicional és molt senzill, ja que només cal embolicar la llauna o ampolla amb paper de cuina. El paper ha de mullar-se amb aigua i després introduir l'ampolla o llauna embolicada al congelador. És un truc eficaç però requereix diversos minuts.

Gel sec i un drap de cuina

El gel sec és una variant del gel que s'utilitza fins i tot per eliminar berrugues. Encara que no és gaire freqüent tenir-lo a casa, pot fabricar-se fàcilment. Amb aquest mètode només cal cobrir la beguda amb un drap de cuina una mica humit i posar-la sobre el gel sec. És molt important que no toquis el gel sec amb les mans, ja que la seva baixa temperatura pot provocar cremades per fred.