L'all negre és un aliment que ha guanyat popularitat en els últims anys pels seus beneficis per a la salut i el seu sabor únic. S'obté a través d'un procés de fermentació de l'all comú, que transforma les seves característiques físiques, químiques i organolèptiques. A continuació, explorarem què és l'all negre i les diferències principals amb l'all tradicional.

Què és l'all negre?

Procés d'elaboració

L'all negre es produeix mitjançant la fermentació de l'all comú a altes temperatures i en condicions d'alta humitat durant un període prolongat, que pot variar entre 30 i 90 dies. Aquest procés no implica l'addició d'organismes externs com bacteris o llevats, sinó que és el mateix all el que, sota condicions controlades, desenvolupa les seves característiques úniques.

L'all negre es produeix mitjançant la fermentació de l'all comú a altes temperatures i en condicions d'alta humitat

geoff oliver kAcLm32oIcg unsplash
All negre al natural / Foto: Unsplash

Canvis físics i químics

Durant la fermentació, l'all té una sèrie de canvis bioquímics. Els alls adquireixen un color negre intens, una textura suau i gomosa, i un sabor dolç, sovint comparat amb el de la melassa o la regalèssia. Aquests canvis es deuen a la reacció de Maillard, una complexa sèrie de reaccions químiques entre aminoàcids i sucres reductors que ocorre en escalfar els aliments.

A més, l'all negre perd la forta olor i sabor picant característic de l'all fresc, la qual cosa el fa més agradable per a moltes persones que troben l'all comú massa penetrant.

Diferències nutricionals i beneficis per a la salut

L'all negre no només és diferent en sabor i textura, sinó també en les seves propietats nutricionals. Encara que ambdós tipus d'all són rics en antioxidants, l'all negre conté nivells significativament més alts. Els antioxidants són crucials per combatre l'estrès oxidatiu al cos, la qual cosa pot reduir el risc de malalties cròniques com malalties cardíaques i càncer.

A més, l'all negre té una concentració de compostos bioactius més gran com la S-alil-cisteïna, que s'ha associat amb diversos beneficis per a la salut, incloent-hi efectes antiinflamatoris, immunomoduladors i cardioprotectors. Aquests compostos també contribueixen a millorar la biodisponibilitat dels nutrients, la qual cosa significa que el cos pot absorbir i utilitzar els nutrients de manera més eficient.

tijana drndarski 19sTn0DB66g unsplash
All tradicional / Foto: Unsplash

All negre: usos culinaris

A la cuina, l'all negre s'utilitza de maneres molt diferents de l'all fresc. A causa del seu sabor dolç i umami, es fa servir en una àmplia varietat de plats, des d'adorns per a amanides i marinats fins a postres i plats principals. La seva versatilitat el converteix en un ingredient preuat en la gastronomia contemporània, on es valora tant pel seu sabor com pels seus beneficis per a la salut. L'all negre és una variant fermentada de l'all comú que ofereix una experiència sensorial única i diversos beneficis per a la salut. El seu procés d'elaboració transforma tant el seu sabor i textura com les seves propietats nutricionals, fent-lo un ingredient fascinant i saludable a la cuina moderna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!