Al món gastronòmic hi ha molts mites, que poden ser veritat o mentida, lliçons, regles bàsiques... En definitiva, un decàleg universal que hom ha de seguir. Entre aquestes, hi ha un mantra fonamental: el fet de menjar 5 racions de fruita i verdura al dia. Però és realment així? Ho hem entès sempre malament? Des de La Gourmeteria repassem la lletra petita que amaga aquest principi bàsic i en desgranem l'opinió dels experts en la matèria.

5 racions diàries de fruita i verdura: sí o no?

El que sí que és cert i indubtable és que hem de menjar fruita i verdura cada dia, i no poca quantitat precisament, tal com recull l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Però quina és la quantitat exacta? Podem modificar el nombre de racions que sempre hem sentit a mencionar? Les verdures són font de fibra: aigua, vitamines, minerals i fitoquímics que ajuden al funcionament correcte de l'organisme. El que no estava clar fins ara era quina quantitat de fruita i quanta de verdura era millor, no se sabien les proporcions adequades per aconseguir allargar la vida. Aquest misteri l'acaben de resoldre un grup d'investigadors de l'Escola de Medicina de Harvard i l'Hospital Brigham and Women's a Boston (Estats Units), en un estudi publicat a la revista Circulation.

Fruita ingredients La Gourmeteria / Foto: Pixabay
La verdura i la fruita són imprescindibles al nostre dia a dia / Foto: Pixabay

El gran dubte que et pot sorgir és quina quantitat exacta és una ració, depenent de la mida o el tipus d'aliment de què parlem. L'OMS, en les recomanacions, estableix com a mida mitjana d'una ració de fruita i verdura l'equivalent a 80 grams. Per tant, quan parlem de 5 racions diàries, realment el que pretenem dir és la xifra de 400 grams de fruita i verdura al dia. Així doncs, aquest valor numèric diari pot modificar-se i no suposa cap drama ni deixa de ser un error. En funció de la fruita o plat de verdura, de la quantitat, de la gana, etc., podem estar parlant de 60 o 100 grams i, per tant, canviaríem el número a quatre o sis racions diàries. La qüestió és que aquest nombre de cinc l'havíem interioritzat a les nostres vides gravat a foc a la pell, i el que hem de tenir clar són els 400 grams que hem de menjar de fruita i verdura cada dia. Això és l'important i més bàsic.

A efectes pràctics, et deixem alguns exemples que et poden resultar útils i molt sorprenents per fixar-se els 80 grams per ració.

Fruites

  • Mitja poma, pera, plàtan o taronja
  • Vuit raïms
  • Mitja tassa de maduixes, cireres, mores o nabius
  • Mitja llesca de meló o de síndria
  • Un kiwi, albercoc, mandarina o pruna

Verdures

  • Mig plat petit d'espinacs, mongetes tendres, bledes, bròquil i altres hortalisses cuinades
  • Un plat gran d'enciam o qualsevol fulla verda fresca
  • Quatre espàrrecs
  • Mig carabassó o albergínia
  • Mig cogombre o pastanaga
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!