Les llaunes són envasos metàl·lics que s'utilitzen per emmagatzemar aliments i begudes. Estan fetes, sobretot, d'alumini i acer laminat resistent a l'oxidació. En els últims anys, la tecnologia ha permès disposar d'una gran varietat d'aliments enllaunats gràcies a l'avenç dels processos de manufactura. El contacte entre l'aliment, el metall i l'oxigen pot provocar l'aparició de taques d'òxid amb la llauna oberta. Per tant, és recomanable passar les restes d'aliment d'una llauna oberta a un altre recipient amb tapa i guardar-lo a la nevera, on es conservarà alguns dies.
La varietat d'aliments enllaunats és àmplia, amb formes i mides diferents. Oli, verdures, peix, fruites, carns, sopes o plats preparats són alguns dels productes que poden trobar-se en llaunes.
La varietat d'aliments enllaunats és àmplia, amb formes i mides diferents

Llaunes tancades
Les llaunes de menjar tancades poden ser guardades de manera segura al refrigerador, però el temps d'emmagatzematge no és indefinit. La majoria del menjar enllaunat dura al refrigerador per un o dos anys. Tanmateix, el menjar per a nadó enllaunat i la llet evaporada o condensada són millors si es consumeixin d'aquí a un any. És preferible emmagatzemar el menjar enllaunat al rebost, ja que les temperatures de la nevera són massa fredes per emmagatzemar a llarg termini.
Llaunes obertes
La majoria de les llaunes obertes duren a la nevera un o dos dies. Les carns enllaunades, incloses aus i mariscos, són l'excepció i no han de ser guardades al refrigerador per més de dos dies. Tanmateix, emmagatzemar menjar en plàstic o vidre és preferible, ja que la qualitat del menjar es preserva. El menjar enllaunat emmagatzemat al refrigerador pot adquirir un sabor metàl·lic. A més, el color del menjar pot alterar-se.

Perills a les conserves
Encara que són aliments molt segurs, no s'ha d'oblidar que el risc zero no existeix. S'hauran d'eliminar les llaunes quan:
- A la llauna apareguin senyals d'oxidació, sobretot a les vores i els punts d'unió ja que hi ha perill que l'aliment de l'interior pugui haver-se rovellat.
- La llauna està bombada. És senyal que a l'interior han proliferat patògens, s'ha de tirar sense dubtar. Els patògens de l'interior de les llaunes són uns dels més tòxics per al consumidor.
- En el cas d'haver-hi escuma dins de la llauna de conserva és indicatiu que l'aliment de l'interior s'ha deteriorat.
- Si apareix el líquid de l'interior en mal estat, s'ha de tirar tot el contingut de l'interior.
- Si l'aliment té pudor o mal aspecte.
- Una vegada oberta la llauna, si no es consumeix tot l'aliment de l'interior ha de buidar-se del tot i guardar la resta en un altre tipus d'envàs. Mai no s'ha de mantenir dins de les llaunes una vegada oberts. Pot ser que els compostos de la llauna migrin als aliments.
- Mantenir els aliments al frigorífic una vegada trets de les llaunes o pots de conserva.