Sigui comercial o artesana, rossa o torrada, o amb alcohol o sense, la cervesa és una de les begudes més consumides del món. Un producte amb molts matisos i diferències que va més enllà del que ens pensem. Un català ha aconseguit fer-ne una sense cereals amb producte autòcton del Pallars. Aquesta és la primera cervesa del món feta amb oli d'oliva.
La primera cervesa del món feta amb oli d'oliva
Catalunya és pionera en l'elaboració de productes alimentaris únics. No només per la seva qualitat, com l'amplíssima varietat d'olis i vins, fruites, productes carnis, brioixeria, peix... sinó també per la singularitat d'alguns aliments. Sovint es parla dels restaurants avantguardistes, però poques vegades s'expliquen els productes singulars que s'elaboren al país. Un exemple és la primera cervesa feta amb oli d'oliva del món. Un producte elaborat al Pallars amb olives de la vall de Barcedana. Es tracta de la cervesa Neven the Green Beer, una idea feta realitat per l'enginyer agrònom i emprenedor Ivan Caelles.

Caelles va unir les seves dues grans passions, la cervesa i les olives, per crear el projecte Neven the Green Beer, pioner al món, a la província de Lleida. El 2020 va iniciar el projecte, que a l'any següent es va donar a conèixer a Catalunya amb un èxit rotund. La vall de Barcedana va ser el lloc escollit per Caelles per cultivar-hi set varietats d'olives autòctones.
Neven the Green Beer s'exporta a més de 20 països i, segons Caelles, "pot arribar als cinc continents si acaba entrant a Sud-àfrica"
Un producte únic
Neven the Green Beer destaca per la seva aroma a herbes, fulla d'olivera i oliva acabada de collir. Té un 5% d'alcohol i és refrescant i suau. A més, com que s'elabora sense cereals, és un producte sense gluten. S'elabora seguint el mètode Bohemian Pilsner, una recepta de la República Txeca.
La vall on es cultiven les olives és un indret molt especial del Pallars. La vall de Barcedana és un racó tranquil i resguardat del Prepirineu amb uns productes i una gastronomia excel·lents. Caelles és nascut a Lleida, però el seu pare és de Sant Martí de Barcedana i ell hi fa vida sovint. De fet, és el president del molí del poble; molí que fan servir a Casa Roca, un restaurant de la zona amb una història singular.
Neven the Green Beer s'exporta a més de 20 països i, segons Caelles, "pot arribar als cinc continents si acaba entrant a Sud-àfrica". Un èxit internacional que demostra la qualitat d'un producte únic, elaborat amb olives catalanes i que va néixer de l'esforç, l'enginy i les ganes de portar el producte local al món d'un emprenedor lleidatà. Un emprenedor que, després de consolidar la marca Olea Drinks, sota la qual produeix Neven the Green Beer, ara també elabora altres productes derivats de l'oliva com el licor Kilato, una de les últimes novetats del projecte.