El Món Sant Benet ha estat l’escenari de la vint-i-tresena edició del lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia d’enguany, una distinció única en reconeixement de la cuina catalana que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. L’acte ha estat presidit pel president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, que han estat acompanyats durant la cerimònia d’un nodrit nombre de personatges de la societat civil, entre els quals destacaven empresaris, cuiners, gastrònoms en general i periodistes del sector.
Vilarrubí s’ha dirigit als convidats i premiats amb aquestes paraules: “Avui reconeixem i celebrem, un cop més, un sector que és pilar fonamental de la nostra economia, una condició de vida per a milers de professionals i un patrimoni col·lectiu que ens defineix. Des de la pagesia fins a la indústria alimentària, la gastronomia vertebra el nostre país”.
La gala s’ha celebrat al recinte Món Sant Benet, un espai emblemàtic que representa la simbiosi perfecta entre història, cultura i gastronomia. El lliurament dels premis, però, ha tingut lloc durant el sopar, elaborat pel reconegut xef del restaurant L’Ó Ivan Margalef, distingit amb una estrella Michelin. Val a dir que, per segon any, els Premis Nacionals s’han desdoblat en dues categories per reflectir les dues ànimes del patrimoni gastronòmic: un premi dedicat a la innovació més trencadora i un altre que reivindica la cuina més tradicional i de base, fonament essencial de les noves creacions.
Els guardonats amb els Premis Nacionals de Gastronomia d’enguany han estat:
Marc Gascons, del restaurant Els Tinars, guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia d’Autor.
Fermí Puig, distingit in memoriam amb el Premi Nacional de Gastronomia Tradicional.
Moha Quach, del restaurant tarragoní El Terrat, reconegut amb el Premi Revelació.
Mònica Ramírez, que ha rebut el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic.
Montse Serra, del restaurant Miramar, guardonada amb el Premi Cap de Sala.
I per acabar, l’empresa JOSPER SA, distingida amb el Premi Especial de l’Acadèmia.
Com a anècdota per recordar la figura i la contribució de Fermí Puig, l’Acadèmia ha encarregat la glossa a dos grans amics i companys seus: Ferran Adrià, acadèmic i xef, i Jordi Basté, periodista.
XXIII Premis Nacionals de Gastronomia 2025
El Premi Nacional de Gastronomia d'Autor 2025 reconeixerà la trajectòria de Marc Gascons, cuiner del restaurant Els Tinars de Llagostera, per la seva cuina elegant, senzilla i honesta, arrelada al producte i al territori.
Marc Gascons és el xef del restaurant Els Tinars, a Llagostera (Girona), amb una estrella Michelin des del 2008. Provinent d’una família d’hostaleria de tercera generació, Gascons ha format el seu estil culinari influenciat per mestres com Joan Roca i Salvador Brugués. La seva cuina, basada en la tradició catalana i empordanesa, destaca pel gust per la qualitat, el producte de temporada i la defensa del territori. Combina la tradició amb un estil jove, fresc i elegant, i se sosté en quatre valors clau: tradició, producte, senzillesa i elegància. Ha estat reconegut com a Millor Cuiner Jove (2006), Millor Cuiner de Girona (2008) i Cuiner més Jove amb Estrella Michelin (2011).
El Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2025 - In memoriam s’atorgarà al cuiner Fermí Puig, traspassat l’any passat, en reconeixement de la seva tasca per preservar i difondre la cuina clàssica catalana i el seu llegat com a referent indiscutible del sector.
Fermí Puig va ser una figura clau de la gastronomia catalana que va elevar la cuina tradicional a nous nivells. Nascut a Granollers el 1959, va començar la seva carrera als anys vuitanta amb una etapa a El Bulli i va treballar en diversos restaurants destacats. Va dirigir el restaurant Drolma (estrella Michelin 2002-2011) i va fundar el Petit Comitè, referent de la cuina catalana tradicional. El 2015 va obrir el seu propi restaurant, Fermí Puig, amb una cuina honesta i allunyada del luxe. Conegut per la seva erudició i saber ampli sobre gastronomia, cultura i política, també va compartir coneixements a la ràdio i en un llibre. La seva aportació a la cuina catalana és inestimable, i la seva figura és recordada per la seva integritat i excel·lència.
El Premi Cap de Sala 2025 distingirà Montse Serra, del restaurant Miramar de Llançà, per la seva sensibilitat, discreció i capacitat de transmetre emoció i coneixement des de la sala.
El Premi Revelació 2025 reconeixerà el talent emergent de Moha Quach, jove cuiner del restaurant El Terrat de Tarragona, per una proposta creativa i valenta que combina arrels, recerca i tècnica amb esperit lliure.
El Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic s’atorgarà a Mònica Ramírez, periodista i especialista en gastronomia, per l’article publicat a la revista Cuina titulat “La cuina puja al tractor”. Aquest treball destaca la connexió directa entre cuina i territori i retrata com alguns dels xefs més rellevants del país s’han implicat activament en el món rural i han ajudat a vincular alimentació, paisatge i sostenibilitat.
El jurat del premi, format per destacats professionals i personalitats del món de la comunicació i la gastronomia, ha estat integrat per Tatxo Benet, president, i per Xavier Bosch, Ana Godó i Vall, Ferran Rodés, Valentí Roqueta, Mònica Terribas, Patrici Tixis i Elena Yepes. Aquest grup ha valorat especialment l’excel·lència, la innovació i la defensa de la tradició en totes les categories dels premis.