Segurament has sentit el nom d'aquest cereal més d'una vegada, però potser no t'has parat mai a pensar què el fa diferent de la resta. La polenta - que no s'ha de confondre amb el poliol ni amb la menta - és, per definició, "farina de blat de moro cuita en aigua bullent". Però no és ni blat ni sègol. Un producte amb molts usos que t'expliquem com aprofitar al màxim a la cuina

🍕 Enamorat de la Toscana sense sortir de Barcelona tastant la seva cuina més tradicional
 

🍛 Aquests són els beneficis d'aquest aliment tan popular a Itàlia
 

Polenta: què és?

La polenta, o aliment dels pobres, és una preparació feta a base de cereals i aigua que històricament ha servit per sustentar a les classes populars, gràcies al seu reduït preu i fàcil elaboració. 

Consumida arreu del món de forma generalitzada, té l'origen, com tantes altres preparacions de cereals, en la gastronomia italiana. Però no és pasta, ni tampoc pizza. És una combinació de farina de blat de moro bullida a la qual se li afegeixen ingredients diversos per obtenir plats deliciosos amb tota mena de sabors.

Originàriament, s'elaborava amb altres farines, com la d'arròs, civada o blat, però amb l'arribada del panís a Europa, la farina del blat de moro va passar a ser l'ingredient preferit per a fer aquest tipus de farinetes. Però la cosa es complica encara més si en volem preparar a casa, ja que per a fer polenta no serveix la farina normal i corrent. S'ha de fer servir sèmola de panís, una espècie de farina amb els grans desproveïts de la pell i imperfectament molts en granets, més gruixuts que els de la farina habitual.

La polenta, o aliment dels pobres, és una preparació feta a base de cereals i aigua que històricament ha servit per sustentar a les classes populars, gràcies al seu reduït preu i fàcil elaboració

Receptes amb polenta

La polenta serveix com a base per a moltes receptes. Algunes de les més saboroses són:

  • Bombes de polenta: una recepta que triomfaria a la Barceloneta. Fetes amb formatge i farcides amb l'ingredient que més t'agradi, les bombes de polenta només necessiten 20 minuts de forn i una bona quantitat de gana.
  • Polenta fregida per arrebossar: la polenta també serveix per arrebossar preparacions de carn o peix, sigui per a fregir-la o per a posar-la al forn. Una versió diferent del pa ratllat habitual que manté tot el sabor.
  • Polenta amb espinacs: una combinació de sabors i textures exquisida que et permet jugar amb la textura i la cremositat de la polenta. Pots preparar des d'una crema més viscosa fins a un plat més cruixent i amb més textura.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!