Torna ‘Italia con Gusto’ en la seva cinquena edició, assentant-se com una cita ineludible per gaudir de la gastronomia italiana a Barcelona el mes de novembre. És una iniciativa de la Cambra de Comerç italiana de Barcelona, que ajuntant sinergies amb el Consolat d'Itàlia i l'Istituto Italiano di Cultura de Barcelona, busca apropar la tradició del receptari regional italià als amants de la gastronomia d'Itàlia des d'un enfocament d'autenticitat, origen i pedagogia.

La regió convidada

En aquesta edició, la regió convidada és Abruzzo, una terra amb forts contrastos geogràfics que uneixen serralada amb costa: una cuina que deriva tant de les tradicions pastorals de les zones muntanyoses (ovelles i cabres, safrà i productes carnis i lactis) de l'interior com de les tradicions marineres de la zona costanera. Hi participen 12 famosos restaurants del mapa gastronòmic de Barcelona, reconeguts per ser abanderats de la cuina regional de les seves ciutats d'origen, que han acollit amb entusiasme exposar la gastronomia abrucesa a les seves cartes amb una proposta de plat tradicional, acompanyat amb una copa de vi de la regió. El comensal que reservi en qualsevol dels 12 restaurants participants podrà descobrir ingredients, elaboracions i sabors de les receptes regionals de l'Abruzzo, que, en alguns casos, li resultin inèdits.

Oferta Italia con Gusto del restaurant Xemei. / Foto: Roger Alsina
Oferta 'Italia con Gusto' del restaurant Xemei. / Foto: Roger Alsina

Els restaurants

Els restaurants participants són: Xemei, Menudo Pau, Gravin, Le Cucine Mandarosso, Raffaelli, Casa Maestro, Bocca di Bonifacio, Bella Italia, Punta, Poppy’s 80, Velissima i MAMA pizzería. Per citar algunes propostes, Max Colombo de Xemei proposa el brodetto vastese, una sopa de peix típica de la regió, saborosa i reconfortant. Gravin ofereix unes broquetes de xai amb polenta i crema de formatge gorgonzola molt suculentes i tradicionals, conegudes com a arrosticini con polenta e crema di gorgonzola. MAMA Pizzería s'hi suma amb una pizza al més pur estil de la regió, la Pizza Montanara d'Abruzzo (amb mozzarella fumada, carn d'arrosticini abruzzesi, bolets porcini saltats amb all i julivert i mel de tòfona local). Raffaelli proposa una altra deliciosa opció tradicional, unes fiadoni (o empanadilles salades) farcides de formatges, amb Parmigiano Reggiano, caciotta abruzzese (formatge de vaca de pasta dura) i pecorino, i Le Cucine Mandarosso opta per la suculència del timballo abruzzese, un pastís salat fet amb capes de fines truites anomenades scrippelle acompanyat de salsa de tomàquet i mandonguilles, per esmentar algunes de les saboroses opcions per degustar.

Pizza de MAMA Pizzeria Italia con Gusto. / Foto: Roger Alsina
Pizza de MAMA Pizzeria Italia con Gusto. / Foto: Roger Alsina

Una oportunitat per conèixer l’essència del rebost de l'Abruzzo a través del seu receptari i cellers en aquests 12 exponents gastronòmics. Els 12 restaurants ofereixen aquest combo de plat regional de l'Abruzzo amb copa de vi de la regió, mentre duri ‘Itàlia con Gusto’, del 17 al 30 de novembre, per dinar o sopar indistintament. Obert al públic, qui vulgui gaudir d’aquests menús només ha de reservar amb antelació als restaurants, d'acord amb els seus respectius horaris d’obertura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!