5 de juny de 2024. Podria ser una data a l'atzar, però no ho és. Segurament, ningú no recorda què va fer aquella nit o, a Catalunya, el matí del dijous 6 de juny de 2024. Ara bé, hi ha tres persones que no oblidaran mai aquella jornada. Són l'Eduard Xatruch, en Mateu Casañas i l'Oriol Castro, els cuiners del restaurant Disfrutar, que va proclamar-se aquella nit, a Las Vegas —al matí, a Catalunya— com el millor restaurant del món. Eufòria al país nord-americà i èxtasi al carrer de Villarroel 163 entre el centenar de treballadors i les famílies dels cuiners.
El documental Plat en blanc repassa els mesos crucials del restaurant Disfrutar
Aquestes vivències són les que exposa el documental Plat en blanc, produït per Abacus i 3Cat, amb la col·laboració de la revista Cuina i la Generalitat de Catalunya. Una exquisida i emotiva peça visual que repassa el que van viure Xatruch, Casañas i Castro entre els mesos de l'abril i el juny, les setmanes prèvies al triomf a la gala del The World's 50 Best Restaurants.
Aquest dimecres al vespre el cinema Phenomena Experience de Barcelona ha acollit l'estrena de la pel·lícula documental en una sessió especial en el festival DocsBarcelona i en el marc dels actes de la Regió Mundial de la Gastronomia. Múltiples personalitats del sector culinari del país com Carles Gaig, Joan Roca, Albert Adrià o Carme Ruscalleda, entre altres, s'han aplegat per contemplar l'èxit dels seus col·legues i, també, l'èxit de la cuina catalana a escala mundial. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, institucions del sector, premsa gastronòmica i un petit grup de públic general van omplir totes les butaques del Phenomena que va aplaudir massivament i llarga la projecció del documental.
Un documental honest que reflecteix l'essència dels Disfrutar
El documental s'estrenarà per televisió el pròxim dimarts 20 de maig a les 22:05 h en el programa Nits Sense ficció de 3Cat. Emoció, sinceritat, intimitat i transparència són qualificatius que descriuen perfectament el caràcter i el to de Plat en blanc. Els trio de cuiners reconeixia l'orgull que els suposa l'estrena d'aquest documental i recordaven amb il·lusió i nervis aquells mesos de primavera de l'any passat. “No teníem gens clar que anéssim a guanyar”, confessaven, “de fet, vam decidir anar-hi els tres per donar-nos suport i entomar la no-victòria els tres junts”, afegien.
“No teníem gens clar que anéssim a guanyar i, per això, vam decidir anar tots tres a Las Vegas per donar-nos suport i entomar la no-victòria els tres junts”
Incòmodes davant de la càmera i amb un micròfon a la mà, els tres cuiners del millor restaurant del món són persones molt humils. Adaptats a l'escenari de la cuina i l'alfabet dels fogons, quan surten del Disfrutar se'ls percep allunyats del que els apassiona més: crear i fer feliç les persones. No obstant això, el documental mostra la cara més personal de tots tres, amb el pes i la rellevància clau de la família i els orígens com a punt de partida per entendre qui són ara i què han aconseguit. Només em permetré una frase subjectiva, però el dimarts és cita obligada amb la televisió i TV3 per gaudir, plorar, riure i celebrar el triomf d'un restaurant i de tot un país.