5 de juny de 2024. Podria ser una data a l'atzar, però no ho és. Segurament, ningú no recorda què va fer aquella nit o, a Catalunya, el matí del dijous 6 de juny de 2024. Ara bé, hi ha tres persones que no oblidaran mai aquella jornada. Són l'Eduard Xatruch, en Mateu Casañas i l'Oriol Castro, els cuiners del restaurant Disfrutar, que va proclamar-se aquella nit, a Las Vegas —al matí, a Catalunya— com el millor restaurant del món. Eufòria al país nord-americà i èxtasi al carrer de Villarroel 163 entre el centenar de treballadors i les famílies dels cuiners.

El documental Plat en blanc repassa els mesos crucials del restaurant Disfrutar

Aquestes vivències són les que exposa el documental Plat en blanc, produït per Abacus i 3Cat, amb la col·laboració de la revista Cuina i la Generalitat de Catalunya. Una exquisida i emotiva peça visual que repassa el que van viure Xatruch, Casañas i Castro entre els mesos de l'abril i el juny, les setmanes prèvies al triomf a la gala del The World's 50 Best Restaurants.

Restaurant Disfrutar, els xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas / Foto: Pau de la Calle
Els xefs Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Oriol Castro / Foto: Pau de la Calle

Aquest dimecres al vespre el cinema Phenomena Experience de Barcelona ha acollit l'estrena de la pel·lícula documental en una sessió especial en el festival DocsBarcelona i en el marc dels actes de la Regió Mundial de la Gastronomia. Múltiples personalitats del sector culinari del país com Carles Gaig, Joan Roca, Albert Adrià o Carme Ruscalleda, entre altres, s'han aplegat per contemplar l'èxit dels seus col·legues i, també, l'èxit de la cuina catalana a escala mundial. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, institucions del sector, premsa gastronòmica i un petit grup de públic general van omplir totes les butaques del Phenomena que va aplaudir massivament i llarga la projecció del documental.

Un documental honest que reflecteix l'essència dels Disfrutar

El documental s'estrenarà per televisió el pròxim dimarts 20 de maig a les 22:05 h en el programa Nits Sense ficció de 3Cat. Emoció, sinceritat, intimitat i transparència són qualificatius que descriuen perfectament el caràcter i el to de Plat en blanc. Els trio de cuiners reconeixia l'orgull que els suposa l'estrena d'aquest documental i recordaven amb il·lusió i nervis aquells mesos de primavera de l'any passat. “No teníem gens clar que anéssim a guanyar”, confessaven, “de fet, vam decidir anar-hi els tres per donar-nos suport i entomar la no-victòria els tres junts”, afegien.

“No teníem gens clar que anéssim a guanyar i, per això, vam decidir anar tots tres a Las Vegas per donar-nos suport i entomar la no-victòria els tres junts”

Incòmodes davant de la càmera i amb un micròfon a la mà, els tres cuiners del millor restaurant del món són persones molt humils. Adaptats a l'escenari de la cuina i l'alfabet dels fogons, quan surten del Disfrutar se'ls percep allunyats del que els apassiona més: crear i fer feliç les persones. No obstant això, el documental mostra la cara més personal de tots tres, amb el pes i la rellevància clau de la família i els orígens com a punt de partida per entendre qui són ara i què han aconseguit. Només em permetré una frase subjectiva, però el dimarts és cita obligada amb la televisió i TV3 per gaudir, plorar, riure i celebrar el triomf d'un restaurant i de tot un país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!