Cada vegada més, durant els mesos del que anomenem entretemps, ens trobem dies calorosos i altres de més frescos. Coses del clima actual. Durant el mes d'octubre, podràs trobar-te amb temperatures bastant agradables per fer tasques que t'agradin i a l'aire lliure. Un exemple? Plantar verdures al teu hort, si és que disposes d'ell. Segurament, a l'octubre, pocs són els cultius que encara donin collites, per la qual cosa realment val la pena alliberar els testos que tinguem ocupats a la nostra terrassa, i preparar-los per realitzar el trasplantament de cultius de tardor. Per aquesta raó, hem d'aprofitar per netejar bancals o taules d'hort urbà amb vista a replantar de zero. D'aquesta manera, estarem permetent aprofitar els nutrients que hi hagi al substrat per a aquells cultius del calendari de sembra que ho exigeixin, o compensar la manca d'ells amb altres de menys demandants. Aquest gest de rotar conreus evitarà la proliferació de fongs.

Enciam
Enciam / Foto: Jardineria On

Què collir, trasplantar i plantar a l'octubre?

Si t'estan venint ganes de posar fil a l'agulla, anem a això. Primer de tot, veurem què podem collir, trasplantar i plantar durant el mes d'octubre:

  • Sembrar: espinacs, pèsols, ruca, faves, raves petits, enciams i porros.
  • Trasplantar: enciams, cebes, escaroles, porros o estolons de maduixes.
  • Collir: cols de Brussel·les, bledes, api, escaroles, cols de cabdell, pastanagues, julivert, enciams, raves petits, remolatxa, carabasses, etcètera.

Com veus, la llista de coses amb què podem treballar no és precisament curta. Encara que, per als que tenen experiència en plantar, sabran que és cert que el calendari de sembra d'octubre es redueix considerablement respecte a altres èpoques de l'any. Tanmateix, això no significa que hàgim de renunciar als nostres propis cultius, sinó que, més aviat, haurem d'acomodar la nostra dieta al que ens dona l'hort en aquesta estació de transició prèvia al fred. Potser és moment de tastar nous aliments i millorar algunes receptes amb els aliments que ens dona el mes d'octubre, no? Encara que sigui una quantitat no molt gran d'aliments, entrarem en detall, perquè a molts ens interessa saber com sembrar productes tan quotidians com l'enciam, els espinacs o la ruca, entre d'altres.

Enciam

Una de les sembres recurrents durant tot l'any, tant per la seva senzillesa com per la seva rudesa, és l'enciam. És perfecta tant per a principiants com per als amants de l'hort amb més experiència. El que hem de tenir en compte és:

  • Sembra en planter, preferiblement en testos petits de turba.
  • Quan la planta tingui almenys quatre fulles, la trasplantarem a terra o a un contenidor d'almenys tres litres de capacitat.
  • Reg suau i freqüent.
  • Recol·lecció en un termini d'entre dos i quatre mesos.

Espinacs

Es tracta d'una de les hortalisses clau del calendari de sembra d'octubre. Diem això perquè els espinacs són un clàssic a moltes de les receptes d'hivern. Entre els seus requisits de plantació hi ha:

Espinacs
Espinacs / Foto: Jardineria On
  • Sembra directa de la llavor a terra o en contenidor, com una taula d'hort.
  • Reg suau i freqüent, evitant sempre l'entollament.
  • Recol·lecció en tres mesos.

Ruca

Un altre clàssic de les amanides hivernals és la ruca. Un vegetal que ha anat guanyant pes a les taules espanyoles i que, a més, no presenta cap dificultat en el seu cultiu. Com a característiques que hem de contemplar estan:

  • Sembra directa a terra, sense necessitat de planter.
  • Reg abundant, mantenint sempre el substrat humit.
  • Recol·lecció en sis setmanes.

Només són alguns dels exemples del que pots sembrar l'octubre, un mes ideal per anar començant el nostre hort o per anar preparant-lo per a l'hivern. Si t'animes a preparar receptes amb les verdures que plantis al teu hort durant aquest mes, a la secció de Receptes de La Gourmeteria, d'ElNacional.cat, trobaràs de moltes i molt diverses on apareixen l'enciam, els espinacs i la ruca (entre d'altres) com a element principal. Som-hi!