En el vast univers de les receptes tradicionals que han passat de generació en generació, poques són tan reconfortants i fàcils de preparar com els pèsols amb pernil. Aquest plat, que molts recordem amb afecte elaborat per les nostres àvies, combina la simplicitat dels ingredients amb el ric sabor de la cuina casolana. A continuació, descobrirem com aquesta recepta pot convertir-se en la solució perfecta per a qualsevol àpat unint sabor, nutrició i practicitat.

Ingredients:

  • 1 ceba mitjana, finament picada
  • 2 grans d'all, picats
  • 150 grams de pernil serrà o pernil cuit, en cubs
  • 400 grams de pèsols frescos o congelats
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Una mica de pebre vermell dolç (opcional)
  • Aigua o brou de verdures
artie kostenko Sgnhru4 z78 unsplash
Pèsols al natural / Foto: Unsplash

Aquesta recepta combina la simplicitat dels ingredients amb el ric sabor de la cuina casolana

Elaboració:

  1. Inici aromàtic: Comença escalfant un parell de cullerades d'oli d'oliva en una paella a foc mitjà. Afegeix la ceba i l'all picats, sofregint fins que estiguin transparents i aromàtics. Aquest pas és crucial, ja que forma la base de sabor de tot el plat.
  2. Incorpora el pernil: Agrega els cubs de pernil a la paella, i sofregeix-los lleugerament amb la ceba i l'all. Si utilitzes pernil serrà, aquest aportarà un toc de sabor més intens i salat; si prefereixes pernil cuit, el resultat serà més suau.
  3. Els protagonistes, els pèsols: Afegeix els pèsols a la paella. Si són frescos, assegura't d'haver-los desgranat prèviament; si són congelats, no fa falta descongelar-los. Remou per integrar-los amb la resta d'ingredients.
  4. Cocció: Aboca aigua o brou de verdures fins a cobrir lleugerament els pèsols. La quantitat de líquid dependrà de si prefereixes els teus pèsols més o menys caldosos. Condimenta amb sal, pebre i una mica de pebre vermell dolç per a un toc de color i sabor.
  5. Simmering: Deixa coure foc lent fins que els pèsols siguin tendres però encara vibrants en color, aproximadament 10-15 minuts. La clau està a mantenir la textura dels pèsols, evitant que se sobrecoguin.
sergi kabrera 0CCC0H 8aCU unsplash
Pèsols bullits / Foto: Unsplash

Presentació i servei:

Serveix els pèsols amb pernil ben calents, acompanyats d'un tros de pa rústic per no deixar escapar ni una gota del seu brou. Aquest plat pot servir com a un excel·lent primer plat o com guarnició per a carns i peixos.

Els pèsols amb pernil no només són una mostra del llegat culinari de les nostres àvies, sinó també la prova de què amb pocs ingredients i molt amor, es poden resoldre àpats del dia a dia sense sacrificar sabor ni qualitat. Aquesta recepta és un homenatge a la cuina d'aprofitament, on la simplicitat i la nutrició van de bracet. Així, la pròxima vegada que busquis una solució fàcil i deliciosa per al teu àpat, recorda que els clàssics mai no fallen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!