Per a molts, el dia no comença realment fins que prenen una tassa de cafè ben carregat, d'aquests que desperten fins i tot el més adormit. Tanmateix, hi ha els qui no gaudeixen tant del sabor amarg característic d'aquesta beguda i prefereixen altres alternatives com les infusions. El que pocs saben és que existeix un truc curiós i eficaç per suavitzar aquesta amargor sense necessitat d'afegir sucre o edulcorants: una simple mica de sal. Encara que soni estrany, aquesta tècnica té una explicació científica que dona suport a la seva efectivitat, i alguns baristes experts la utilitzen per millorar el sabor dels seus cafès més intensos.
Per què hauries de llançar sal al cafè?
Hi ha infinitat de tipus de cafè, no només segons el seu origen, sinó també en funció del mètode de preparació: curts, llargs, amb llet, sense llet, cremosos o més amargs. El cafè és un ingredient tan versàtil com habitual, present tant en els matins precipitats com en elaborades postres. I encara que afegir sal al cafè pugui semblar un error de principiant, la veritat és que si el que es busca és reduir l'amargor, aquesta tècnica funciona sorprenentment bé, especialment amb cafès solubles o torrats molt intensos.

Segons el divulgador Heinz Wuth, creador del canal @soycienciaycocina en TikTok, l'explicació està en un fenomen anomenat supressió sensorial. Aquest efecte es produeix a la llengua quan percebem sabors: el salat pot reduir la intensitat de l'amarg, alterant la forma en què les nostres papil·les gustatives responen a certs estímuls. Gràcies a això, en afegir sal es perceben millor els sabors dolços i àcids del cafè, i es dissimula l'amargor que molts troben desagradable. Cada persona té un llindar diferent per detectar sabors, així que el que per a un pot semblar perfectament equilibrat, per a un altre pot continuar sent massa intens. Per això, la clau està en afegir una quantitat mínima i ajustar el gust, sense passar-se.
@soycienciaycocina Añadir sal al cafè pugues sonar estrany, però és una consumeix que existeix i es ve fent fa temps amb el fonament de millorar el sabor i reduir la seva amargor. Aquí t'explico que passa. Recorda que tots tenim gustos diferents i com t'agradi el cafè depèn de les teves preferències. #cienciaycocina #gastronomia #recetastiktok #cafe #tipsdecocina #trucosdecocina #sal ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz
Més enllà del sabor, el cafè té nombrosos beneficis per a la salut. Conté cafeïna, que no només ajuda a mantenir-nos desperts sinó que també afavoreix la crema de greix i estimula la producció d'adrenalina. És un potent vasodilatador, pot ajudar a prevenir malalties com la diabetis o certs tipus de càncer i està relacionat amb una reducció del risc de patir malalties neurodegeneratives. A més, és un bon aliat contra la depressió. Així que la pròxima vegada que preparis cafè, prova amb una miqueta de sal. Pot ser que descobreixis un sabor més equilibrat i deliciós, com si te'l servissin en una cafeteria de baristes experts.