La forma més habitual i casolana de consumir la tonyina a Catalunya és en llaunes de conserva. En amanides, empanades o altres preparacions relativament senzilles és on habitualment afegim tonyina en llauna. Però la tonyina és un peix que es pot arribar a pagar molt car, especialment al Japó, un país de rècords pel que fa a preus de compra d'exemplars de tonyina a la llotja.

La tonyina més cara del món

La tonyina més cara venuda enguany ha assolit un preu de més de 700.000 euros, per un exemplar de 240 kg. Això fa que, des de principi d'any, la tonyina més cara del món s'hagi comprat a gairebé 3.000 euros el quilo. La subhasta on va tenir lloc la compra es va dur a terme al Japó a principis d'any, concretament el 5 de gener. El guanyador de la subhasta va ser Akifumi Sakagami, xef del restaurant de sushi Ginza Onodera de Tòquio. Es tracta d'un exemplar multimilionari, ja que en la moneda del país, la tonyina es va vendre per 114.000 milions de iens.

L'any 2019 es va assolir el rècord absolut, amb un peix de gairebé 280 kg que es va vendre per 2,7 milions d'euros. És a dir, el preu per quilo de peix en aquest exemplar del 2019 es dispara fins als 9.700 euros, més del triple del de la tonyina venuda enguany

L'exemplar venut enguany, però, no és el més car de la història. L'any 2019 es va assolir el rècord absolut, amb un peix de gairebé 280 kg que es va vendre per 2,7 milions d'euros. És a dir, el preu per quilo de peix en aquest exemplar del 2019 es dispara fins als 9.700 euros, més del triple del de la tonyina venuda enguany. El guanyador de la subhasta d'aleshores va ser Kiyoshi Kimyomura, propietari de la cadena de restaurants Sushi Zanmai

Una subhasta llegendària

El Japó és un país de tradició marinera (perquè és un arxipèlag) on la venda de peix a la llotja a través de subhastes s'ha convertit en una mena de ritual llegendari del tot espectacular. El de Toyosu és un dels mercats més grans de peix del món i on se subhasten alguns dels millors exemplars de tonyina. Centenars de tones de centenars d'espècies de peix circulen per la llotja durant el dia. El valor de les vendes d'una jornada puja a desenes de milions d'euros, en un mercat que mou molts diners, però sobretot molta qualitat de peix. Gran part de la tonyina que es ven en aquest tipus de subhastes s'utilitza per a fer-ne sushi. Com que el peix del sushi se serveix cru, convé que la matèria primera sigui de primera qualitat, i les tonyines que passen per les llotges del Japó són algunes de les millors del món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!